[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/08\/njemacka.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/08\/100x73\/njemacka.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/08\/njemacka.jpg","size":"278.66","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Njemačka - Žrtve terorizma će primiti bolje kompenzacije

Buduće žrtve terorističkih napada u Njemačkoj dobit će bržu i bolju kompenzaciju nakon usvajanja novog zakona u Bundestagu u četvrtak navečer.

Taj potez je uslijedio nakon što je kritikovan tretman žrtava berlinskog terorističkog napada i onih koji su ostali za njima.

Zakon je odobrio ministar rada Hubertus Heil i omogućava veće novčane kompenzacije za osobe koje su u srodstvu sa poginulim u činovima terorizma i za one koji su povrijeđeni u terorističkim napadima.

Takođe će biti poboljšan pristup mjerama profesionalne reintegracije i pomoći u svakodnevnom životu. Ambulante za traume koje pružaju brzu i ciljanu skrb za žrtve bit će dostupne u cijeloj državi ubuduće.

Žrtvama će također biti dodijeljeni osobe za skrb tokom postupka podnošenja zahtjeva za nadoknadu štete, piše Deutsche Welle.

Novi zakon otvara i mogućnost takve naknade žrtvama psihološkog nasilja, kao što je uhođenje ili pasivnog nasilja poput zanemarivanja djeteta. Žrtve trgovine ljudima i seksualnog nasilja će također biti uključene.

Većina propisa neće stupiti na snagu do 2024. godine, dok će se neka poboljšanja primjenjivati ​​retroaktivno, uključujući jednak tretman prema stranim državljanima.

Mjerama se usprotivila samo desničarska populistička stranka AfD. Za zakone je još uvijek potrebno odobrenje Bundesrata, gornjeg doma Parlamenta.

Važeći zakon datira iz 1985. i zasniva se na naknadi ratnih žrtava. Centralna ideja reforme naknade štete je da država ima odgovornost da zaštiti svoje građane od nasilja i štete prouzrokovane krivičnim djelima.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!