[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/17\/vjekoslav-mandic-vakcine.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/17\/100x73\/vjekoslav-mandic-vakcine.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/17\/vjekoslav-mandic-vakcine.jpg","size":"71.95","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Glas javnosti

NEZNANJE, POVRŠNOST, POGREŠNA PROCJENA: Evo zašto Vlada Federacije nije planirala novac za vakcine

Sredinom novembra Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine je saopštilo da je BiH naručila 1.232.000 doza potencijalnih vakcina protiv virusa korona za 20 odsto populacije uz sveobuhvatni prosjek cijena po dozi od 10,55 američkih dolara.

„Ministarstvo civilnih poslova je sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS, Federalnim ministarstvom zdravstva i Odjeljenjem za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta usaglasilo međusobna prava i obaveze u vezi sa nabavkom vakcine“, navodi se u saopštenju.

Potpisan je ugovor između BiH i Globalnog saveza za vakcine (GAVI) o nabavci vakcina za stanovnike BiH, a na osnovu istog principa potpisan je i sporazum o zajedničkoj javnoj nabavci medicinskih protivmjera. BiH se, kako se navodi, potpisivanjem ugovora sa GAVI-jem upisala među prve zemlje u svijetu koje će dobiti vakcinu protiv covid-19. Podsjećamo, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, primaju se po dvije doze vakcine pojedinačno.

BiH će, kako se dodaje u saopštenju, imati iste mogućnosti za nabavku vakcina kao i ostale zemlje potpisnice ugovora i u narednom periodu se očekuju daljna obavještenja Svjetske zdravstvene organizacije, GAVI-ja i Koalicije za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI) o potencijalnim proizvođačima vakcine i rokovima za isporuku, a transparentnost ovog procesa garantuju Svjetska zdravstvena organizacija, GAVI i CEPI.

 Postoji radna verzija plana imunizacije

U Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH (ZZJZ FBiH) za  Start BiH pojašnjavaju da se BiH uključila u kupovinu vakcina preko Covaxa (mehanizam za globalni pristup vakcini za sprječavanje covid-19) i naručila vakcine za 20% svog stanovništa. Napominju kako se proizvođač od koga će biti naručene vakcine još uvijek ne zna te dodaju kako je trenutno u opticaju devet vakcina različitih proizvođača koje su u završnoj fazi kliničkih ispitivanja, tako da se do završetka ispitivanje neće znati koju vakcinu će dobiti BiH.

S obzirom da su mnoga pitanja i dalje otvorena, pokušali smo doći do odgovora na pitanja da li postoji plan imunizacije, da li će vakcina biti besplatna i obavezna, te imajući na umu složenost državnog uređenja i defragmentiranost zdravstvenog sistema, da li je dogovorena raspodjela vakcina po entitetima i kantonima.

U ZZJZ FBiH su nam kazali kako radna verzija plana imunizacije postoji, a u narednom periodu će biti predmetom razmatranja Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju pri Federalnom ministarstvu zdravstva. S obzirom na trenutnu situaciju i informacije kojima raspolažu, ističu da bi realno bilo očekivati dolazak vakcina u BiH u drugom kvartalu naredne godine.

- Za sada se ne razmatra opcija obavezne vakcinacije, za stanovništvo BiH će najvjerovatnije biti na dobrovoljnoj osnovi, a vakcina će za sve građane BiH biti besplatna. Raspodjela vakcina je dogovorena. Entitetski, prema broju naručenih doza, dok će Federacija BiH vakcine podijeliti kantonima po ranije utvrđenom algoritmu. Vakcinaciju će provoditi medicinski timovi formirani za tu namjenu, a o dnevnim kapacitetima je još uvijek rano govoriti. Plan za provedbu imunizacije postoji i u njemu će biti definisan protokol vakcinacije. Sačekajmo da dokument bude zvaničan - ističu u Zavodu.

S obzirom na količinu vakcina za koju se BiH „predbilježila“ i očekivanu prosječnu cijenu od oko 10,5 dolara, ni finansijski izdatak svakako neće biti mali. Prostom računicom se dođe do iznosa od oko 13 miliona dolara.

 Ko i kako će finansirati nabavku vakcine

Međutim, prije nekoliko dana Ministarstvo zdravstva FBiH na čelu sa ministrom Vjekoslavom Mandićem (HDZ) obavijestilo je   Ministarstvo civilnih poslova BiH da nema novca za kupovinu vakcine za koronavirus da Vlada Federacije BiH nije uplatila svoj dio sredstava, iako su to učinili iz Republike Srpske i Distrikta Brčko.

Kako bi BiH učestvovala u COVAX mehanizmu za globalnu nabavku vakcine, potrebno je uplatiti novac. Federalno ministarstvo uplatilo je jedan dio, ali drugi dio u iznosu od oko 11,5 miliona KM nije.

Ministarstvo civilnih poslova BiH zatražilo je od Ministarstva zdravstva FBiH uplatu preostalog novca da se krene u nabavku. Rok je bio do prekjučer.

Iz Vijeća ministara BiH jučer je poručeno da su zabrinuti jer bi neizvršavanje finansijskih obaveza moglo utjecati na smanjenje količina naručenih doza vakcina za BiH, ali i na zastoj u njihovoj isporuci.

Pozvali su Vladu FBiH da predviđeni dio sredstava  za te namjene što prije uplati.

Oglasili su se iz Federalnog ministarstva zdravstva, kazavši da su u prošli petak, 11. decembra, tek obaviješteni da je potrebno uplatiti kompletan iznos do 15. decembra, a da, ukoliko to ne budu učinili, GAVI neće rezervirati doze cjepiva za BiH kod proizvođača u prvom krugu narudžbi.

Mandić je kazao kako para nema u budžetu za ovu godinu i da on nije kriv jer su oni preduzeli sve aktivnosti pravovremeno.

Kad Mandić procjenjuje

No, prema  saznanjima portala Raport, Mandić je dao instrukciju da se uplati samo 15 posto previđenog novca za vakcinu u ovoj godini, tvrdeći da nema potrebe izdvajati više novca jer vakcina neće biti gotova do iduće godine!?

To potvrđuje i odgovor koji je Jelka Milićević, ministrica finansija i Mandićeva stranačka kolegica uputila Ministarstvu zdravstva.

Ona odgovara da je njeno Ministarstvo, postupajući po zaključku Vlade FBiH sa sjednice održane 11. septembra, iz tekuće rezerve osigurala 15 posto ukupnog iznosa za nabavku vakcine.

“Ostatak sredstava na temelju Vašeg Finansijskog zahtjeva za 2021. godinu, predviđen u ukupnom iznosi od 12.000.000 KM u Nacrtu budžeta FBiH za 2021. godinu”, navodi se u dopisu.

To znači da je Mandić tražio da se novac za vakcinu planira tek iduće godine!?

Milićević dalje piše da ona i njeno Ministarstvo nisu upoznati da novca treba još sve do 15. decembra.

Potom, ona predlaže da se ova informacija hitno dostavi Vladi Federacije BiH kako bi se pokušao pronaći način osiguranja novca.

Kako Raport saznaje, novca u budžetu ima dovoljno, ali je problem što je na drugim stavkama, a na Vladi FBiH je da pronađe legalan način da ih prebaci.

Građani FBiH- ne brinite se!

Ovo je potvrdila i Vlada Federacije koja je nakon pisanja medija objavila saopštenje u kojem kaže: 

- Trenutno se razmatraju proceduralne mogućnosti u okviru zakonskih rješenja, jer s državnog nivoa, pa ni putem resornog ministarstva, Vlada Federacije BiH nije blagovremeno obavještena da kompletan iznos sredstava treba uplatiti do 15. decembra 2020. godine za nabavku vakcina putem Instrumenta za globalni pristup cjepivu protiv bolesti COVID-19 (COVAX mehanizam).

S obzirom na to da nije bila obavještena, kompletan iznos nije mogla ranije planirati, a ni uplatiti!

Također, u potpisanom sporazumu, za koji je ovlastila federalnog ministra zdravstva, rokovi za uplatu rezerviranih doza vakcine, kao i njihovu isporuku nisu precizirani, te se tako sredstva nisu mogla ni planirati u ovogodišnjem budžetu Federacije BiH.

Naglašavamo da je Vlada Federacije BiH, u okviru COVAX mehanizma svoje obaveze redovno i blagovremeno izvršavala, te je podsjetimo, uplatila i avans za nabavku vakcina iz sredstava Budžeta Federacije BiH u iznosu od 2.124.800 KM, a prema Instrukciji državnog nivoa, odnosno Ministarstva civilnih poslova BiH.

Napominjemo, da je Vlada Federacije BiH od početka pandemije izazvane koronavirusom za zdravstvo u Federaciji BiH izdvojila sredstva u iznosu od preko 43 miliona KM, koja su bila neophodne za kupovinu medicinskih sredstava, kako za zdravstvene radnike, tako i za pacijente. U Budžetu za 2021. godinu za ovu namjenu planirano je 60 miliona KM.

Također, uprkos svim poteškoćama koje je izazvala pandemija, Federalna vlada je svoje obaveze redovno izmirivala prema svim korisnicima budžeta i građanima, a tome svjedoči i redovnost isplate penzija, kao i naknada za boračku populaciju te civilne invalidnine.

Resorna ministarstva zdravstva i finansija rade na rješavanju ovog pitanja, a obavještavamo sve građane Federacije BiH da se ne brinu i da će vakcina biti dostupna u rokovima u kojima je i planirana, saopćeno je.

Podsjetićemo ovdje na  izjavu Ane Brnabić, premijerke susjedne Srbije koja je još prije više od mjesec dana izjavila „da svi traže  novac za vakcinu unaprijed, iako se još uvijek ne zna koja će na kraju i biti odobrena te da je potrebno da se stane u svaki red za vakcinu“. 

 

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!