[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/15\/nebojsa-vukanovic-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/15\/100x73\/nebojsa-vukanovic-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/15\/nebojsa-vukanovic-2.jpg","size":"112.46","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Glas javnosti

(VIDEO)Nebojša Vukanović: Rusiji nije trebalo reći ne, a narodi u BiH trebaju učiti od Švicaraca

Povodom odluke članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića da otkažu sastanak sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, Nebojša Vukanović, narodni poslaniku Narodnoj Skupštini Republike Srpske za portal Startbih, ističe kako su se u ovom slučaju ipak morali pokazati i poštovati diplomatski maniri.

-Ne možete imati odnos sa ministrom vanjskih poslova bilo koje zemlje, a kamoli velike poput Rusije, kao sa predsjednikom mjesne zajednice i da se ljutiite. Kada nekoga pozovete u goste, onda sjednete s njim, kažete oko čega se ne slažete jer morate da se poštujete. Ovo je po mom mišljenju skandal. Rusija je bila korektna prema Sarajevu i u ratu jer je dala gas koji još uvijek nije plaćen. Rusija je velika zemlja i možete samo imati štete od ovih stvari. Mislim da je ona otvorila i tržište i za uvoz nekih naših proizvoda da bi se smanjio deficit koji imamo s njima zbog gasa. Taman da neko dolazi iz Somalije, ja bih mu pokazao poštovanje jer su to diplomatske norme. Amerika, Njemačka, Kina..nikada nešto takvo ne bi uradile iako imaju razne nesporazume, različite interese, mogu protjerivati ambasadora, ali o ovakvom skandalu će brujati region – navodi Vukanović koji dodaje da nije nemoguće da Rusija sada počne uvoditi carine na uvoz bh. proizvoda.

Vukanović govori i o odnosima u BiH te da se učimo na greškama iz prošlosti, izađemo iz svih konflikata i da se ugledamo na Švajcarsku.

Šta smo dobili time što smo Rusiji rekli NE?! Kako nam Rusija može uzvratiti? Zašto je važno da narodi u BiH shvate da su mnogo blliži jedni drugima nego Francuzi, Nijemci i Italijani koji čine Švajcarsku. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!