[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/24\/odluka-o-provodenju-strajka-protokol-ht.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/24\/100x73\/odluka-o-provodenju-strajka-protokol-ht.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/24\/odluka-o-provodenju-strajka-protokol-ht.png","size":"296.67","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/24\/fikret-alic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/24\/100x73\/fikret-alic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/24\/fikret-alic.jpg","size":"81.50","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/24\/odluka-o-provodenju-strajka-protokol-ht-2.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/24\/100x73\/odluka-o-provodenju-strajka-protokol-ht-2.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/24\/odluka-o-provodenju-strajka-protokol-ht-2.png","size":"364.67","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/24\/odluka-o-provodenju-strajka-protokol-ht-3.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/24\/100x73\/odluka-o-provodenju-strajka-protokol-ht-3.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/24\/odluka-o-provodenju-strajka-protokol-ht-3.png","size":"287.91","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/24\/odluka-o-izmjeni-odluke-o-provodenju-strajka.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/24\/100x73\/odluka-o-izmjeni-odluke-o-provodenju-strajka.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/24\/odluka-o-izmjeni-odluke-o-provodenju-strajka.png","size":"300.70","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Nakon demantija ponovo reagovao predsjednik Sindikata BH Telecoma

Nakon što se redakciji javila grupa radnika BH Telecoma sa demnatijem, oglasio se i predsjednik Sindikata BH Telecoma, Fikret Alić sa svojim demantijem kojeg je također potkrijepio dokumentima. Demanti prenosimo u cjelosti: 


Kao prvo, nije se vama obratila nikakva grupa radnika BH Telecoma, nego imenom i brojem njih trojica, Imer Gaši, Haris Bajraktarević i Almir Bajrović. Imer Gaši i Haris Bajraktarević su članovi Centralnog odbora Sindikata BH Telecoma i glasali su za svaku odluku koja je vezana za pripremu i održavanje štrajka. Činjenica jeste, da su nakon glasanja širili dezinformacije i neistine, radeći na razbijanju organizacije štrajka u dogovoru i saradnji sa Zlatkom Hurtićem (što ovaj i ne krije) i Upravom BH Telecoma, prodajući radnike i radnička prava za svoje lične sitnosopstveničke interese. Javnost, a i vi, trebati znati da je Imer Gaši, 2018. godine učestvovao u izboru za predsjednika Sindikata, kao kandidat Uprave BH Telecoma. Kako pokušaj preuzimanja SBHT od strane uprave nije uspio, od tada se isključivo služi podvalama i lažima, još uvijek agitujući na mjesto predsjednika. Danas to radi drugim nelegalnim sredstvima, pa i pod cijenu rušenja štrajka i ne potpisivanja granskog kolektivnog ugovora. Svojim aktivnim učešćem u razbijanju štrajka pomenute kolege su sudjelovale kao sindikalni izdajnici (štrajbreheri) i zadnji su koji imaju pravo o štraju bilo šta govoriti.

U tekstu navodite da su rekli, kako je predsjednik za Start iznio niz netačnih podataka, bez da kažete koji su to podaci, nije ništa drugo nego bacanje prašine u oči javnosti.

Konstatacija navedenih lica da niko nije protiv zaštite radničkih prava djeluje kao loš vic, jer su radnička prava ugrožena sve dok se ne zaključi granski kolektivni ugovor. Ako su njihovi mentori, samozvani ekspert Zlatko Hurtić i Uprava BH Telecoma, za zaštitu radničkih prava kako oni tvrde, zašto onda nema potpisanog granskog kolektivnog ugovora.

Manipulativno ste prikazali dio dokumenata koji ste nazvali informacijom sa sjednice Centralnog odbora Sindikata BH Telecoma. Trebali ste prikazati cijeli dokument iz kojeg se vidi da je kreator i potpisnik Imer Gaši, a ne Centralni odbor SBHT, kako ste to prikazali i čitatelje doveli u zabludu. Taj dokument predstavlja isključivo mišljenje jednog, ili dva člana CO, od ukupno 16, o čijim postupcima i bliskim vezama sam već govorio.

Hronologija koju navode je polusitina s ciljem da se odgovornost prebaci na sindikat a od odgovornosti očisti Vlada i Uprava BH Telecoma, to valjda jasno oslikava čiji su i koju stranu podržavaju, prodati sindikalisti.

Navodi iz teksta o Odluci Centralnog odbora za isplatu pomoći učesnicima u štrajku jasno ukazuju da su „grupa radnika“ ova dva člana CO, koji lažima pljuju po kolegama koji su stali u odbranu radničkih prava i pored svih prijetnji i pritisaka kojim su bili izloženi od strane rukovodilaca po nalogu Uprave BH Telecoma. Kao sindikalisti trebali su se boriti protiv diskriminiranja naših kolega, a ne pomažući da se diskriminacija provede, što je  za posljedicu imalo veliki broj odustajanja od štrajka. 

prijetnje-za-nacin-provodenja-strajka_3.png
Prijetnje za način provođenja štrajka

 

Tačno je da je CO SBHT cijenio, da nakon čitave plejade raznih pritisaka i konstatnih prijetnji da će radnicima u štrajku biti smanjenja plata, odlučio da iste pomogne kako bi razbili strah od gubitka egzistencije kojim je prijetila Uprava BH Telecoma.

prijetnja-o-umanjenju-place-za-vrijeme-strajka_1.png
Prijetnja o umanjenju plaće za vrijeme štrajka

 

Za tu svrhu SBHT ima akumulirana sredstva štrajkačkog fonda, te su se ista planirala za ovakve potrebe. Da li se to sviđa onima koji su na prve pritiske odustali od štrajka, u to nismo niti sumnjali. O samom glasanju za ovu ali i druge odluke, spremni smo dokumentaciju na uvid dati svakom članu sindikata. Ja sam kao predsjednik jedan od 16, a svaku izglasanu odluku sam obavezan provoditi u skladu sa Statutom SBHT, sve dok ista ne bude primijenjena ili stavljena van snage, sviđalo se to meni ili ne.

Šta je njima trojici izvor informacija o broju učesnika u štrajku nama nije poznato, ali tačne podatko imamo samo mi u sindikatu jer se isti sa terena dostavljaju svakodnevno, a ove kolege nisu nikada iste zatražili kako bi im tačni podaci bili i dostupni. Vjerovatno oni raspolažu podacima Uprave BH Telecoma, kojim se na radnike vrši pritisak da zbog navodno malog odziva odustanu od štrajka, a ove kolege im u tome još uvijek nesebično pomažu.

Nije istina da je Sindikatu ponuđen kućni kolektivni ugovor. Sindikatu su ponuđeni pregovori o tkz. kućnom kolektivnom ugovoru, što svakako nije isto. Pregovori su neizvjesnost, a ponuda je konkretan prijedlog. Sa druge strane „grupa radnika“ zna da je SBHT još u februaru zauzeo stav da za nas nije prihvatljiv tkz. kućni kolektivni ugovor, jer isti ne obezbjeđuje prava radnika u slučaju privatizacije a koja su utvrđena granskim kolektivnim ugovorom.

Zaista je podlo tvrditi kako u vrijeme pandemije nije bilo umanjenja primanja radnika, naravno da nije, jer je na snazi bio granski kolektivni ugovor, te je ista bilo nemoguće smanjivati. Što ne znači da do toga neće doći sada, kada kolektivni nije na snazi.

Netačan je navod da radnici HT Mostar nisu u štrajku i predstavlja još jednu nisku podvalu i manipulaciju. Štrajk u HT je počeo isti dan kada i u BH Telecomu, a tužba HT Mostar radi zabrane organizovanja i održavanja štrajka od 11.11.2020.godine, kao i Odluka o početku štrajka to potvrđuju. Ako nema štrajka u HT Mostar kako ta grupica tvrdi, šta se to onda sudom želi zabraniti.

najava-o-pocetku-strajka-09112020-u-ht-mostar_1.png
Najava o početku Štrajka 09.11.2020 u HT Mostar
odluka-o-odgadanju-strajka-ht-mostar_1.png
Odluka o odgađanju Štrajka HT Mostar

 

Sudska zabrana:

tuzba-ht-mostar_1.jpg
Tužba HT Mostar
propratni-akt-tuzbe-ht_1.jpg
Propratni akt tužbe HT


Odluka u provođenju štrajka i izmjeni Odluke o provođenju štrajka se nalazi u galeriji.


Navodite da je presedan u sindikalnoj praksi da predsjednika u kompaniji plaća poslodavac. Pa za vašu infomraciju ali i vaših čitatelja, to je slučaj u svim kompanijama u Bosni i Hercegovinu, a isto je slučaj u svim drugim kompanijama kojima je Vlada FBiH većinski vlasnik (elektroprivreda, pošta, rudnici, željeznice, zdravstvo...) a što možete provjeriti uvidom u njihove kolektivne ugovore.

odluka-o-izboru-predsjednika-i-sekretara-slika_1.png
Odluka o izboru sekretara SBHT

 


Što se tiče BH Telecoma, od osnivanja SBHT, 2002. godine, poslodavac isplaćuje platu predsjednika i sekretara SBHT i to u istom iznosu u kome to radi i danas, što se može provjeriti uvidom u dokumentaciju koju posjeduje SBHT. Zašto to nije bio problem ranijih godina i kod svih ranijih predsjednika SBHT, a odjednom je problem kod Fikreta Alića, prosudite sami.

odluka-o-placama-predsjednika-i-sekretara-2011-2012.png
Odluka o plaćama predsjednika i sekretara 2011-2012

 

Poglavlje o navodnim privilegijama nema smisla ni komentarisati. Ako je plata privilegija onda je sve drugo zaista besmisleno. Navodne dnevnice su glupost i neistina o kojoj ne vrijedi ni trošiti riječi. Spekulacije o navodnim primanjima u Savezu su apsolutno neutemeljene i za svoj rad nikada nisam naplatio niti jednu KM, a to se da provjeriti u knjigovodstvu SSSBiH (Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine).

odluka-jadranka-turkusic-2004.png
Odluka Jadranka Turkušić- 2004. godina

 

I na kraju, njihovo zalaganje za tkz. kućni kolektivni ugovor, jasno ih oslikava kao zagovornike uništavanja radničkih prava po uputama predstavnika Vlade FBiH (Zlatka Hurtića) i Uprave BH Telecoma, nasuprot nastojanju radnika i Sindikata da ista očuvaju u periodu konstantne priče i namjere prodaje BH Telecoma.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!