[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/23\/cik-bih.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/23\/100x73\/cik-bih.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/23\/cik-bih.jpg","size":"71.08","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Glas javnosti

Na kandidatskim listama se nalazi svaki stoti glasač: U trci za mandatom i vozači, vatrogasci, kuhari, pijanisti...

 Prema podacima koje je portal Startbih.ba dobio u Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH), na predstojećim lokalnim izborima nastupiće 543 politička subjekta odnosno 30,809 kandidata. U Centralni birački spisak za lokalne izbore u BiH, koji će biti održani 15. novembra, upisana su ukupno 3.283.194 birača. To znači da će se na kandidatskim listama naći praktično svaka stota osoba sa pravom glasa ili preciznije 0,94% što je svakako frapantan podatak. Ilustracije radi, ekvivalent tome bi bio kao da se na nekim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama kandiduje čak 3,12 miliona kandidata!


Osim činjenice da se u kolektivnoj narodnoj memoriji državni posao, a pogotovo skupštinski, odbornički ili poslanički mandat smatra najpoželjnijim, najsigurnijim i najplaćenijim radnim mjestom- čemu doprinosi i veliki broj opština. Naime, u SR BiH, odnosno prije početka rata, u BiH je postojalo 109 općina. Nakon Daytonskog mirovnog sporazuma, uprkos značajnom smanjenju populacije, njihov je broj povećan na 142 od čega se 79 nalazi u Federaciji BiH, a 63 u Republici Srpskoj.

Mnoge opštine taj status svakako ne zaslužuju pa postoji niz apsurdnih primjera. Jedan od najupečatljivih je svakako opština Istočni Drvar.

Naime, prema zvaničnim podacima u ovoj opštini živi svega 79 stanovnika, a na listama za opštinsko vijeće se nalazi čak 51 kandidat, kojima treba pridodati još dva kandidata za poziciju načelnika. Dodatni kuriozitet svakako predstavlja činjenica da su liste odnosno stranke „razvrstane“ po porodičnim klanovima. Stoga i ne čudi podataka da su na prošlim lokalnim izborima neki kandidati u vijeće ušli sa samo sedam, osam glasova.

Pošteno, transparentno i bez oraha u džepu

Među hiljadama kandidata mnogi će svoj rejting među biračima „izmjeriti“ po prvi put, a na listama se nalaze i nezaposleni, vatrogasci, vozači, kuhari, pijanisti, monteri...

U trci za Opštinsko vijeće  Banovići na listi SDP-a se nalazi i Sanel Mostarlić (37), po zanimanju elektroinstalater.

-Prvi put da se kandidujem, a član sam SDP-a od 18-te godine, otkako sam postao punoljetan. Odlučio sam da pomognem stranki i ljudima. U Banovićima su veliki problem dvije vodeće stranke PDS i SDA, to svi znaju. Ko će dobiti glasove, vidjećemo. Nadam se da ću proći. Boriću se za sve što ne valja u Banovićima, a puno toga ne valja. Ja sam prvi morao ići u Tuzlu da se zaposlim, a babini sinovi ovdje ulaze u poslove. Ako prođem, obećavam samo transparentno i po kvalifikacijama – kaže Mostarlić.

Jasna Đurović (46) je pijanistica i profesorica klavira, a ispred PDP-a se kandiduje za Odbornika u Gradskoj upravi Banjaluka.

-To je dosta neobično zanimanje u politici. Prvi put sam ušla u politiku. Kultura u samom gradu je na niskom nivou, a to nije nekad bilo tako. Sticajem okolnosti sam upoznala Draška Stanivukovića koji me je lično pozvao da se pridružim njegovom timu u toj nekoj borbi za umjetnost i kulturu jer on dosta drži do toga. Moji prijedlozi što se tiče kulture i umjetnosti su ušli u nacrt za Novu Banja Luku koju je već predstavila PDP. Moj cilj je da se prave amfiteatri na otvorenom, muzički paviljoni, da se otvori još jedna muzička škola, jer je ova koja postoji prebukirana. Nedostaje kolektivne svijesti kada je kultura i umjetnost u pitanju. Trudila bih se sa svojim saradnicima koji me podržavaju da kulturu vratimo tamo gdje joj je i mjesto, znači u sam vrh. Banjaluka važi kao grad koji ima dosta dobre i kvalitetne umjetnike koji su na margini. S obzirom da radim u prosvjeti kao profesor klavira, 26 godina sam zaposlena u Muzičkoj školi, vidim da mlade talente u gradu niko ne podržava, njihovi roditelji plaćaju troškove putovanja, takmičenja i svega, a donose silne laureate i nagrade sa međunarodnih takmičenja. Tu djecu i studente sa Akademije niko ne spominje - navodi Đurović.

Enes Prošić je kandidat SDA za Gradsko vijeće Bihaća. Za portal Startbih.ba, ističe kako je član stranke od prvog dana, ali se prvi put kandiduje. Po zanimanju je elektromehaničar za industrijske mašine i uređaje, a trenutno je zaposlen u BH Telecomu kao monter.

-Ja sam od prvog dana aktivista u mjesnoj zajednici, u ratu sam bio komandir čete, a sada mislim da bih možda još više mogao doprinijeti ako bih ušao u Gradsko vijeće. Imao bih veće šanse da poboljšam život nas koji živimo na selu, kao i onih koji sa sela idu na posao u grad. Obećavam red, rad, disciplinu i poštenje. Ljudi znaju da ja nemam oraha u džepu i percipiraju me kao „poštenjačinu“. Zato me mjesni ogranak i predložio. Do sada bio na usluzi građanima, a nadam se i od sada – poručuje Prošić.

Među najmlađim kandidatima je kuhar Milan Ristić (20) iz Razboja Ljevčanskog koji je kandidat SDS-a  za odbornika u Skupštini opštine Srbac. Iako vrlo mlad on je već šef kuhinje u jednom restoranu u Srpcu.

-Osim predanosti poslu kojim se bavim, obavljam i funkciju zamjenika predsjednika Mladih SDS Srbac. U politiku sam ušao jer sam spreman da mijenjam stanje u opštini i društvu jer sam siguran da Srbac mora i može mnogo bolje. Želim da zajedno sa ljudima iz svoje stranke gradim Srbac po mjeri svih građana – kaže Ristić.

 

 

 

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!