[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/03\/amir.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/03\/100x73\/amir.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/03\/amir.jpg","size":"203.56","dimensions":{"width":770,"height":460}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/03\/amir-misirlic-50.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/03\/100x73\/amir-misirlic-50.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/03\/amir-misirlic-50.jpg","size":"317.15","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
POZITIVNA BIH

Možemo opet diktirati trendove

U knjizi možete vidjeti i Sašu Lošića bez kačketa, slika sa njegove srednjoškolske iskaznice za prevoz, tu je i priča o novom primitivizmu i tome koliko su članovi tog pokreta bili identifikovani sa svojim novoprimitivnim nadimcima • Knjiga je svojevrsni nastavak „Prvog bh. pop-rock leksikona“, koji je isti autor objavio 2004. godine

 

Knjiga „50 godina bosanskohercegovačkog pop-roka“ Amira Misirlića, koja je sredinom oktobra promovisana u Sarajevskoj magazi, predstavlja najcjelovitiji prikaz rasta i razvoja popularne muzike na području Bosne i Hercegovine u posljednjih pet decenija. Na preko 300 stranica, sa mnoštvom fotografija i kompletnim diskografijama relevantnih autora i izvođača sa prostora Bosne i Hercegovine, ova knjiga može poslužiti i onima koji profesionalno prate muzičku scenu, ali i kao zgodan podsjetnik i priručnik koji će dati relevantne, a nerijetko i zanimljive i široj javnosti nepoznate podatke.

 

KULTUROLOŠKA KOLONIZACIJA

 

Knjiga je svojevrsni nastavak „Prvog bh. pop-rock leksikona“, koji je isti autor objavio 2004. godine. Podijeljena je u pet cjelina po dekadama u kojima su neki od ovih izvođača pokretali svoju karijeru ili ostvarivali najznačajnije uspjehe.

- Knjiga je nastala iz prvobitne namjere da se napravi update tog leksikona jer je bilo puno novih materijala, ipak je prošlo 13 godina, pa sam pomislio da to mogu i metodološki drugačije da postavim. Ovo je potpuno nova knjiga koja se nastavlja na leksikon iz 2004. godine. Osnovni motiv je taj što sam primijetio da smo izloženi strašnoj kulturološkoj kolonizaciji i slijeva i zdesna i da su Sarajevo i BiH, koji su nekada diktirali trendove u popularnoj muzici, sada izloženi tome da moramo na loš i neautentičan način kopirati ovo što nam dolazi sa zapada i sa istoka, od rijalitija do obezvređivanja i potpune komercijalizacije muzike. Htio sam knjigom da podsjetim šta smo nekada značili i šta možemo opet značiti ako ozbiljno pristupimo tematici i fenomenu pop muzike - kaže Misirlić za magazin Start BiH.

 

SEJO, A NIJE MUSLIMAN

 

Knjiga obiluje nizom zanimljivih detalja i anegdota među koja je i zabranjeni omot albuma „Bitanga i princeza“ Bijelog dugmeta, koji se nikada nije pojavio.

   

- U knjizi možete vidjeti i Sašu Lošića bez kačketa, slika sa njegove srednjoškolske iskaznice za prevoz, tu je i priča o novom primitivizmu i tome koliko su članovi pokreta bili identifikovani sa svojim novoprimitivnim nadimcima. Tako su svi, recimo, bili uvjereni da je pravo ime Davora Sučića Sejo Sekson. Faris Arapovič, tada novi bunjar Zabranjenog pušenja, tokom zajedničkog tuširanja je poslije nekog koncerta, zgranuto primijetio i rekao: „Sejo, pa ti nisi musliman“- otkriva Misirlić.

Knjiga je, za sada, promovisana u Sarajevu i Travniku, a prema riječima autora otvoren je za posjete i drugim gradovima, ukoliko ga pozovu.

- Sada je najvažnije da knjiga dopre do što većeg broja ljudi. Znam da je izdanje dosta luksuzno pa onima koji bi ga voljeli imati, a to su mladi, vjerovatno je malo poskupo, ali se nadam da će ipak pronaći način da nabave knjigu - poručuje Misirlić.

 

                                                                                                              (z.č.)

Podijelite ovaj članak!