[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/16\/federica-mogherini.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/16\/100x73\/federica-mogherini.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/16\/federica-mogherini.jpg","size":"291.36","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Mogherini: EU želi da ojača ulogu UN-a nakon zračnih udara u Siriji

LUXEMBOURG, 16. april 2018

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini izjavila je u ponedjeljak da EU želi da iskoristi veliki skup posvećen Siriji u narednoj sedmici kako bi dala podsticaj mirovnim naporima UN-a nakon zapadnih zračnih udara po toj arapskoj zemlji.

- Postoji potreba da damo podstrek političkom procesu pod vodstvom UN-a - kazala je Mogherini.

Obraćajući se novinarima prije nego što je trebala predsjedati sastankom ministara vanjskih poslova EU u Luxembourgu, ona je kazala da "narod pati, ljudi umiru, i mislim da kompletna međunarodna zajednica treba da preuzme odgovornost za političko rješenje".

Očekuje se da više od 70 delegacija prisustvuje donatorskoj konferenciji o Siriji koja će se održati u Bruxellesu 24 i 25. aprila.

Holandski ministar vanjskih poslova Stef Blok istakao je potrebu insistiranja na političkom rješenju kroz Vijeće sigurnosti UN-a, rekavši da je to jedini put naprijed, prenosi Associated Press.

Podijelite ovaj članak!