[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/l-f64489b6890568226e083048c1db7668.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/100x73\/l-f64489b6890568226e083048c1db7668.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/l-f64489b6890568226e083048c1db7668.png","size":"576.66","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Sveučilište u Mostaru na pragu globalnoga priznanja: Utemeljena očekivanja za THE listu

Sveučilište u Mostaru očekuje da će se prvi put u povijesti pojaviti na listi Times Higher Educationa što bi bilo najveće priznanje u povijesti tog sveučilišta, a čime bi ono bilo uvršteno u društvo najznačajnijih svjetskih sveučilišta. 

Sveučilište u Mostaru se prvi put prijavilo na THE Impact Rankings rang-listu u studenome 2023. nakon što je Ured za međunarodni ranking proveo višemjesečan intenzivan i sveobuhvatan proces prijave s obzirom na to da je bilo potrebno detaljno provesti Sveučilište kroz 17 ciljeva, 169 podciljeva i 232 indikatora prije konačnoga podnošenja prijave.

Iz Sveučilišta u Mostaru naglašavaju kako bi ih pojavljivanje na listi Times Higher Educationa uvrstilo u društvo najznačajnijih svjetskih sveučilišta te bi takav svjetski iskorak Sveučilišta značajno pridonio i međunarodnoj vidljivosti.

Rangiranje, a posebno na spomenutoj rang-listi važno je jer stavlja pod lupu sve ono što se na Sveučilištu godinama radi i gradi od akademskih, znanstveno-istraživačkih aktivnosti, nastavne djelatnosti, digitalizacije, sveučilišnoga doprinosa zajednici i svega ostalog što spada u domenu rada sveučilišta te upravo ranking sveučilišta čini te rezultate vidljivima, opipljivima i mjerljivima, a analogno tomu omogućava usporedbu kako sa sveučilištima u regiji, tako i onima na europskoj i svjetskoj akademskoj sceni, pojašnjavaju iz SUM-a.

S druge strane, kako kažu, metodologija i sustav procjene Times Higher Education ranking liste odličan je referentan alat koji nam može pomoći detektirati i uočiti prostor za napredak i poboljšanje, pružiti povratnu informaciju na čemu je potrebno raditi kao i omogućiti razmjenu dobrih praksi s drugim sveučilištima koja isto sudjeluju u rangiranjima.

Times Higher Education organizira Global Sustainable Development Congress od 10. do 13. lipnja u Bangkoku, Tajland, koji će okupiti vise od 3000 stručnjaka koji se bave visokim obrazovanjem iz akademskoga svijeta, politike, vlada, međunarodnih organizacija, industrije i društva.

Navedeni svjetski summit poslužit će kao platforma umrežavanja i poziv na djelovanje sveučilištima da usmjere svoje obrazovne, istraživačke, inovacijske i informativne programe i potencijale prema postizanju ciljeva održivoga razvoja Ujedinjenih naroda i udruže svoje snage s poduzećima, vladama i dobrotvornim organizacijama u svrhu postizanja konačnih rezultata. Između ostaloga, na summitu će Times Higher Education svečano objaviti rezultate i poredak sveučilišta na THE Impact Rankings listi. 

Times Higher Education (THE) ugledna je međunarodna organizacija koja se bavi visokim obrazovanjem. Njezina je misija jačanje visokoga obrazovanja na svim razinama, a posebno kroz strateško savjetovanje i precizne analize svih domena rada jednoga sveučilišta temeljene na relevantnim podatcima putem sveobuhvatnih statističkih alata, ali i drugih relevantnih metoda.

Od 2004. pružaju pouzdane informacije i analize o sveučilištima diljem svijeta te su danas referentna točka na svjetskoj razini kada je u pitanju kvaliteta sveučilišta. THE se bavi kreiranjem različitih rang-lista sveučilišta, kao što su THE World University Rankings i THE Impact Rankings, kroz koje procjenjuju učinak sveučilišta u različitim područjima poput istraživanja, podučavanja/nastave, međunarodne suradnje, održivoga razvoja te društvenoga doprinosa i odgovornosti. THE rang-liste su uz QS i ARWU danas glavno mjesto gdje se može pouzdano i relevantno provjeriti napredak određenoga sveučilišta.

THE Impact Rankings, prvi put objavljena 2019. godine, jedina je globalna rang-lista koja procjenjuje sveučilišta prema 17 ciljeva održivoga razvoja UN-a. Osim ukupnoga poretka objavljuje se rang-lista i po svakome od 17 ciljeva koji prate napredak sveučilišta u postizanju svakoga pojedinog cilja održivoga razvoja.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!