[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/27\/slika-s-promotivnog-dogadjaja-proi.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/27\/100x73\/slika-s-promotivnog-dogadjaja-proi.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/27\/slika-s-promotivnog-dogadjaja-proi.jpg","size":"117.44","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/27\/slika-s-promotivnog-dogadjaja-proi_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/27\/100x73\/slika-s-promotivnog-dogadjaja-proi_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/27\/slika-s-promotivnog-dogadjaja-proi_1.jpg","size":"117.44","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/27\/slika-s-promotivnog-dogadjaja-proi-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/27\/100x73\/slika-s-promotivnog-dogadjaja-proi-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/27\/slika-s-promotivnog-dogadjaja-proi-1.jpg","size":"97.13","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

MLADI OD VIJEĆA MINISTARA BIH TRAŽE: GLASAJTE ZA ZAKON O SUDU I PODRŽITE EUROPSKI PUT!

Omladinski aktivisti i članovi projekta “Inkubator zagovaračkih inicijativa mladih”  koji provodi udruzenje PROI, uputili su otvoreno pismo Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, apelirajući na vlasti Bosne i Hercegovine na usvajanje zakona koji će podržati europski put  Bosne i Hercegovine. U dopisu Vijeću ministara BiH navodi se da novi tekst Nacrta zakona o Sudu BiH, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH, nije usaglašen na sjednici Vijeća ministara BiH 19.03.2024.godine, zbog čega je uklonjen sa dnevnog reda. Mladi urgiraju ponovno razmatranje ovog pitanja, kako bi se ubrzao ekonomski napredak Bosne i Hercegovine kroz pristupanje drzave Evropskoj uniji.  

Udruženje PROI od oktobra 2023. godine provodi projekat “Inkubator zagovaračkih inicijativa mladih” u partnerstvu sa Omladinskim pokretom Revolt Tuzla i Centrom za edukaciju mladih Travnik, a uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT.  Cilj projekta je razvijanje i jačanje mladih lidera, kroz razvijanje i jačanje njihovih zagovaračkih kapaciteta i inicijativa usmjerenih na podršku EU reformi u BiH. Mladi iz Sarajeva, Tuzle i Travnika će uputiti inicijative iz oblasti borbe protiv korupcije i nasilja nad ženama u BiH relevatnim institucijama što je direktno adresirano kao pitanja koja daju prostor za unapređenje bh.zakonodavstva i usklađivanje sa direktivama EU na šta je stavljen fokus i kroz izvještaj Europske komisije za BiH 2023. godine. Cilj programa je povećati učešće i uticaj mladih lidera i liderica u kreiranju i usvajanju EU-integracijskih politika u BiH, odnosno  osigurati da mladi lideri i liderice imaju značajan uticaj na političke odluke i EU reforme. Kroz aktivno uključivanje u procese odlučivanja, savjetovanja s relevantnim institucijama i sudjelovanje na sastancima mladi iz Bosne i Hercegovine imati ce priliku iznijeti svoje prijedloge, stavove i predloziti rješenja te ostvariti konkretni uticaj na kreiranje politika.

Mladima Bosne i Hercegovine je izuzetno važno da njihova domovina ima stabilan i prosperitetan evropski put koji će biti popločan stabilnim rastom i razumnim reformskim mjerama koje će zasigurno donijeti pozitivan uticaj na živote mladih u Bosni i Hercegovini. Odnos prema institucijama, zakonodavstvu i usklađivanje sa reformskim zahtjevima upućenim od strane evropskih zvaničnika i institucija su svojevrstan ispit odlučnosti Bosne i Hercegovine i želje za evropskim putem koje mogu biti najbolji mogući ispit za našu domovinu ali i pokazatelj za Evropsku uniju o tome da li je Bosna i Hercegovina zaista ozbiljan kandidat koji zaista želi potpuno otvoriti vrata EU za sebe i svoje građane.

Integracija u Evropsku uniju za Bosnu i Hercegovinu znači zauzimanje odgovarajućeg mjesta u evropskoj porodici demokratskih zemalja. Mladi su ujedno odlučni u namjeri da budu sastavni dio modernih evropskih političkih, ekonomskih i sigurnosnih struktura. Usvajanje navedenog zakona i ispunjavanje 14 prioriteta za EU integracije BiH je podrška i sprečavanju odlaska mladih ljudi iz države. U skladu s tim, maldi su ukazali na potrebu da Vijeće ministara BiH hitno usvoji sve zakone koji su vezani za europski put Bosne i Hercegovine. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!