[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/26\/mirza-odzakovic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/26\/100x73\/mirza-odzakovic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/26\/mirza-odzakovic.jpg","size":"55.48","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Glas javnosti

Mirza Odžaković: Banka mi je obećala novac, a onda se pokazalo da je sve prevara

Razvoj interneta i digitalizacija koja je u mnogome olakšala život, poslovanje i svakodnevnicu odavno je privukao pažnju visprenih kriminalaca koji su u tehnološkom napretku vidjeli priliku za laku zaradu i prevaru i to iz udobnosti vlastitog doma. Cyber kriminal cvjeta na globlanom nivou, a samo trenutak lakovjernosti i neopreznosti je dovoljan da postanete žrtva tehno kriminalaca.

To je na svojoj koži iskusio i Teslićanin Mirza Odžaković (23) , elektrotehničar, fitness trener i majstor borilačkih vještina.

Žrtva je postao nakon što je na internetu, u periodu kada je razmišljao o pokretanju vlastitog biznisa, slučajno naišao na oglas firme, tačnije banke koja uz jednostavnu online proceduru po povoljnim uslovima odobrava kredita. Za portal Startbih.ba ističe kako mu se njihov nastup činio vjerodostojnim te da nije imao nikakve sumnje.

Planirao sam otvoriti jednu dobru kuglanu, pa sam u tu svrhu namjeravao podići 100.000 eura. Vidio sam da je u pitanju francuska banka što mi je na neki način odgovoralo jer sam jedno vrijeme bio pripadnik Legije stranaca pa sam pomislio da mi je to možda olakšavajuća okolnost– priča Odžaković.

Online komunikacija je u tom periodu bila intenzivna, a screenshotovi koje nam je ustupio to i potvrđuju. Navodnih 100.000 eura je našem sagovorniku  uskoro bilo odobreno.

- U ugovoru je navedeno da ja njima ne dugujem nikakve naknade, da nema nikakvog plaćanja unaprijed, a da će oni meni uplatiti novac u roku od 72 sata. Tada mi je možda malo postalo sumnjivo, ali kada vidite sve te pečate, apostile...To su ozbiljne stvari. Ja sam im poslao skenirana dokumenata, dobio sam skenirani ugovor...- navodi naš sagovornik.

Zrno sumnje je postalo lavina u trenutku kada je primio telefonski poziv od nepoznate muške osobe, također iz Bosne i Hercegovine, koja ga je zamolila za savjet i informaciju.

-Od njega sam saznao da su oni njemu spomenuli moj slučaj vjerovatno da ga uvjere u autentičnost. Rekli su mu da su meni novac već pustili i da sam ga dobio. Pitao me je da li je to istina i da li su od mene tražili ikakav novac unaprijed jer su njemu tražili 350 eura naknade za kredit od 5.000 eura. On je na tom dokumentu koji su mu poslali vidio moj broj telefona pa je odlučio da me nazove. Očigledno je da se tu radi o velikom cyber kriminalu u kojem se ljudima uzima novac koji nestaje negdje u pravcu Afrike gdje im se gubi svaki trag, uzimaju se lični podaci..- konstatuje Odžaković.

S obzirom da nije pretrpio finansijsku štetu, policiji se, kaže, nije obraćao, ali je prevarantima ustupio lične podatke. Obratio se kaže samo magazinu Start BiH sa ciljem da upozori građane na opasnost od ovakvih prevara jer smatra da broj onih koji nasjednu nije mali.

 

Nakon  što je naša redakcija uputila poziv građanima BiH da se jave ukoliko imaju neke probleme kako bismo pisali o tome, tražili odgovore, radili Vaše teme, javio nam se Mirza Odžaković sa svojom pričom.

IMATE LI VI SVOJU PRIČU? JAVITE SE NA:  https://www.facebook.com/startbih/

glas-javnosti-1.png

 

-To je cijela prevarantska infrastruktura. Otvorili su desetine lažnih stranica. Prave baze podataka od informacija koje prikupe, a nude skoro sve. Čak i vize i poslove u drugim zemljama jer se predstave kao agencija za pomoć i posredovanje. Nekima traže 3.000 eura za sređivanje vize, a onda im navodno uplatite još 4.000 kada počnete raditi u Švicarskoj, Francuskoj...Međutim, novac za vize traže unaprijed. Rade čak i neke prevare oko berze. Poslije sam saznao da imaju centar negdje u Srbiji, ali kada vas kontaktiraju prikaže vam se kao poziv iz Sarajeva, a onda putem telefona nude kredite bez provizije i razne druge stvari – upozorava Odžaković.

Na samom kraju ističu da kao mlada osoba koja se ne boji posla želi da proba i pokuša razne stvari, ali priznaje da će ubuduće biti daleko obazriviji jer raznorazni prevaranti evidentno vrebaju na sve strane.

U nastavku su screenshotovi Mirzine korespodencije te ugovora, ovjerenih i potpisanih:

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!