[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/14\/svedska-korona-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/14\/100x73\/svedska-korona-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/14\/svedska-korona-xinhua.jpg","size":"113.64","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Malme uvodi obavezu nošenje maski za zdravstvene radnike u kontaktu sa starijim

Treći po veličini švedski grad Malme (Malmö) odlučio je da zaštitne maske budu obavezne za zdravstvene radnike koji su u bliskom kontaktu sa starijim osobama.

Gisela Ost, čelnica administracije Malmea, grada s oko 345.000 stanovnika na jugu Švedske, nazvala je to "dodatnom mjerom predostrožnosti" kada se zdravstveno osoblje nađe na metar udaljenosti od starijih osoba, javio je AP.

Švedska agencija za javno zdravstvo zasad nije preporučila nošenje maski na licu u javim prostorima, ali dodaje "možda postoje situacije u kojima maske za lice mogu biti korisne."

Švedska, koja ima ukupno 100.654 zaraženih slučajeva i 5.899 smrtnih slučajeva, posljednjih je dana zabilježila porast slučajeva zaraze i pojavili su se "neki zabrinjavajući znakovi da bi domovi za starije osobe mogli biti posebno pogođeni", tvrdi glavni epidemiolog Andersu Tegnellu.

Švedska se odlučila za otvoreni pristup  u suočavanju sa širenjem koronavirusa, i nije uvodila mjere zatvaranja.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!