[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/20\/intract-tehnologija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/20\/100x73\/intract-tehnologija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/20\/intract-tehnologija.jpg","size":"32.53","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Lice igrača igrice umjesto lica glavnog lika

Svako ko spada u "milenijale" ili u generaciju Y znaju po nešto i igricama. Svi su u jednom trenutku, za vrijeme svog tinejdžerskog doba igrali igrice. Upravo iz toga razloga, mnogima su poznati likovi igrica poput Tomi Versetija,  Claude, Sonica, Crasha, Ezio Auditore, Gordon Freeman, Pacman, Lara Croft, Super Mario ili neko drugi. 

No, sa napretkom tehnologije spreman je i revolucija u videogirama. Odavno postoje "čitači" naših lica, pa je tako, kompanija Possible Reality želi uključiti i to, da se u igrici u liku koji je glavni "protagonista" pojavi Vaše lice! Oni su kazali, kako mogu uzeti običnu fotografiju osobe i uz pomoć tehnoligije, pretvoriti je u 3D avatara u videoigri ili virtualnom sviejtu, te će se time iskustvo dodatno pojačati. 

Tehnologija ove kompanije se nalazi još uvijek u početnoj fazi ispitivanja, ali su ubijeđeni kkako je upravo ona savrešna za "personaliziranje" igara.

Ryan Isbell, osnivač ove kompanije je kazao "naš je cilj učiniti jednostavnim dodavanje lica u videoigre i za developere i za igrače. Druge se tvrtke fokusiraju na stvaranje potpuno novih likova i avatara, no mi samo želimo izmijeniti izgled postojećih likova."

Kako bi stvorili personaliziranog lika, iz kompanije su se odlučli da koriste Unity engine i fotografiju igrača. Konačni rezultat daleko je od savršenog, ali je sasvim "pristojan" i dobar za video igricu. Za proces 3D davanja Vašeg lica u virtualni svijet, nije potrebno mnogo znanja i vještine, a naročito vremena, kao što se može vidjeti u video prilogu:

Kako su kazali, Possible Reality ne mijenja kod igre, već daje, kako se to kaže, "skin" postojećm liku. Obzirom da igrači raznih igara, plaćaju neke skinove i više od 20 dolara, u ovoj firmi smatraju kako i onu mogu uzeti dio tog "kolača" ali sa time, što bi pojačali personalizaciju i bila bi veća nego ikada.

Nije potrebna fotografija sa profesionalnog aparata, već može sa mobilne kamere ili web kamere, što daje određenu prednost.

Obizorm da je ovo testna faza, svjesni su da će trebati još dosta vremena da ovakav način odabira "skina" postane viralan i funkcionalan, oni su spremni u suradnji sa svakim studijom koji razvija igrice, čime bih od počekta uspjeli imolementirati svoj projekt.

Ono što jeste problem, kako za općenito internet tak i ovakav način "personalizacije" igre jeste krađa slike ili identiteta, gdje bi se takav lik, iz online svijeta mogao postaviti u kompromitirajuće situacije. I o tome će se morati detaljno razmotriti.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!