[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/05\/itf-slika-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/05\/100x73\/itf-slika-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/05\/itf-slika-1.jpg","size":"450.99","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Komšić i Džaferović posjetili sjedište ITF-a u Ljubljani

Povodom obilježavanja dvadeset godina rada Međunarodnog fonda za jačanje ljudske sigurnosti (ITF) u protivminskim akcijama u Bosni i Hercegovini i saradnje sa Centrom za uklanjanje mina u BiH, jučer su sjedište ITF-a u Ljubljani posjetili predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Prisutne je pozdrvio direktor ITF-a, ambasador Tomaž Lovrenčič, potom su se kratkim opisima aktivnosti protivminskog djelovanja obratili direktor Centra za uklanjanje mina u BiH Saša Obradović, direktor OKI Fantomi Mirsad Mirojević, direktorica Posavine bez mina Svjetlana Pavlović, direktor UDAS-a Željko Volaš i direktor Centra za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH (MDDC) Nermin Hadžimujagić.

Bosna i Hercegovina smatra se jednom od zemalja u svijetu koja je najviše zagađena minama, dok je u Evropi ona i najzagađenija zemlja čije minski sumnjivo područje i dalje čini oko dva posto od njene ukupne teritorije (1.007 km2 sredinom 2019. godine) sa oko 60.000 do 70.000 mina i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata (ESZR). U 1996. godini minski sumnjiva ili zagađena područja procijenjena su na 4.200 km2.

ITF je prisutan u BiH od 1998. godine i do sada je više od 180.000 djece i odraslih učestvovalo u ITF programima upozoravanja na mine, 917 žrtava mina dobilo je zdravstvenu rehabilitaciju, a više od 5.000 žrtava mina iz BiH socijalno-ekonomsku podršku kroz sportske aktivnosti.

Od 1998. godine do danas u BiH je očišćeno i vraćeno stanovništvu na upotrebu gotovo 90 km2 minski sumnjivog i zagađenog područja. Za sve projekte u Bosni i Hercegovini ITF je prikupio više od 200 miliona USD za 20 godina. Cilj deminerske zajednice u BiH, uključujući i ITF, jeste da do početka 2020. godine smanji veličinu minski sumnjivih i zagađenih područja ispod 1.000 km2.

ITF je ove godine pokrenuo projekat "Sarajevo bez mina 2020" zajedno sa svojim partnerima MDDC i Marshall Legacy Institute, uz finansijsku podršku Sjedinjenih Američkih Država. Kroz projekat se očekuje da će biti oslobođeno više od osam km2 minski sumnjivih i zagađenih područja u Sarajevu i okolnim općinama, a time će biti poboljšani uslovi života više od 250.000 stanovnika, kao i bezbroj drugih posjetilaca tog područja.

Projekat će omogućiti proglašenje glavnog grada BiH bez mina do kraja 2020. godine i korištenje zemljišta koje je trenutno zagađeno minama. Pored toga, projekat ima za cilj da ponovo uspostavi lokalni interes i podršku u međunarodnoj zajednici donatora kako bi doprinio projektima uklanjanja mina i oslobađanju zemljišta u drugim dijelovima BiH.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!