[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/14\/60-sekokoroni.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/14\/100x73\/60-sekokoroni.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/14\/60-sekokoroni.png","size":"865.23","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Kardiolog Džanković o kardiovaskularnim bolesnicima u vrijeme pandemije

Kardiolog dr. Amra Macić Džanković gost je novog videa serijala "60 sekundi o koroni" koja govori o temi: "Kako da se ponašaju kardiovaskularni bolesnici za vrijeme pandemije?", saopćila je Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauke (BHAAAS). 

Džanković navodi kako je poznato da hronični bolesnici rjeđe traže ljekarsku pomoć u toku pandemije. Oni ostaju kući i u slučaju srčanog ili moždanog udara ne dobiju potrebnu zdravstvenu intervenciju jer se boje infekcije.

- Bitno je razumjeti da su kardiovaskularne bolesti višestruko brojniji uzrok smrtnosti u odnosu na smrtnost oboljelih od Covid-a 19. Ovim pacijentima zato savjetujemo da održavaju kontakt sa svojim ljekarom i da redovno uzimaju propisanu terapiju - kaže dr.  Macić Džanković.

Kardiovaskularna terapija dokazano smanjuje invaliditet, velike kardiovaskularne komplikacije i ukupnu smrtnost, a ne povećava smrtnost oboljelih od Covid-a 19.

Tehnologija i mogućnost telemedicine omogućavaju velikom broju pacijenata kontakt preko video chata ili bar telefonski razgovor koji mogu zamijeniti kontrolnu posjetu ili direktni kontakt s ljekarom. Stoga se pacijentima savjetuje da uzimaju redovno propisane lijekove, održavaju kontakt sa svojim ljekarom i provode sve mjere zaštite od Covid-19 infekcije koje preporučuju epidemiolozi, navodi se u saopćenju. 

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauke (BHAAAS) nastavila je sa projektom "60 sekundi o koroni". Nakon dva uspješna bloka specijaliziranih videa u kojima su stručnjaci iz različitih oblasti obrađivali teme vezano za pandemiju Covid-a 19, BHAAAS je pripremio novi blok od 20 videa na kojem je angažiran veliki broj naučnika, epidemiologa, doktora i psihologa. 

Zainteresirani serijal mogu pratiti na YouTube kanalu "60 sekundi o koroni", kao i na FB stranici @BHAAAS, te Instagramu bhaaas_usa_bih. 

Serijal podržava Vlada Švicarske. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!