[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/29\/southkorea.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/29\/100x73\/southkorea.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/29\/southkorea.jpg","size":"150.61","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Južna Koreja: U zemlji - uzoru odgovora na pandemiju nagli porast novih infekcija

Južna Koreja je u čevrtak zabilježila najveći skok broja novih slučajeva zaraze korona virusom u zadnja dva mjeseca, čime se značajno udaljila od velikog uspjeha u suzbijanju epidemije u njenoj prvoj fazi.

Zdravstveni stručnjaci u toj zemlji upozoravaju da je novu erupciju zaraze teško locirati, te da se moraju ponovo uvesti mjere poput fizičkog distanciranja koje su ublažene u aprilu na temelju pada stope novih infekcija.

Također, zbog pojačane javne aktivnosti usljed normalizacije svakodnevnog života, prijenos zaraze je teško locirati zbog čega će se ponovo uvesti izvjesna ograničenja.

Od 79 novih slučajeva, 67 potiče iz područja Seula gdje živi pola korejske populacije koja broji 51 milion.

U Južnoj Koreji je od početka pandemija zaraženo ukupno 11.344 osoba, preminulo je 269, a oporavljeno je 10.340.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!