[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/06\/12\/ibrahim-jusufranicpres-3.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/06\/12\/100x73\/ibrahim-jusufranicpres-3.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/06\/12\/ibrahim-jusufranicpres-3.jpg","size":"407.68","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Jusufranić i Petrović oslobođeni optužbi

Kantonalni sud u Sarajevu odbacio je optužbe protiv bivšeg direktora KJKP GRAS Ibrahima Jusufranića i bivšeg šefa Turističke poslovnice KJKP GRAS Branislava Petrovića. Oni su optuženii za zloupotrebu položaja i ovlasti i krivotvorenje isprave dok su bili na čelu KJKP GRAS.

U obrazloženju je navedeno da se radi o ranije presuđenoj stvari, a sutkinja Razita Šimić pozvala se na prethodno rješenje tužioca Džemala Karića, koji je prije nekoliko godina donio naredbu o obustavljanju istrage zbog nedostatka dokaza, što je sud u dva rješenja potvrdio. Tužilaštvo je, bez novih dokaza u odnosu na već poznate stvari, ipak ponovo pokrenulo postupak. Jusufranić i Petrović uhapšeni su 2015., a nakon jednomjesečnog pritvora pušteni su da se brane sa slobode. Proces je trajao više od dvije i po godine, a obilježila su ga dva izuzeća sudija zbog rodbinskih veza i pristrasnosti.
Prema navodima odbačene optužnice, Jusufranić i Petrović su bili optuženi da su od 2001. do polovine 2006. godine kao odgovorne osobe zloupotrijebili službene položaje i ovlasti te nanijeli štetu budžetu Kantona Sarajevo. Prema odbačenim navodima Tužilaštva, Jusufranić je preduzeću i budžetu Kantona nanio štetu veću od 880.000 KM, a obojicu se tereti da su drugome pribavili korist blizu 100.000 KM. Petrovića se još tereti za krivotvorenje isprave.

Prvi put da su se Jusufranić i Petrović pojavili u Kantonalnom sudu u Sarajevu bio je 2013. godine, kada se vodila istraga o istim krivičnim djelima. Istragu je tada vodio tužitelj Džemal Karić, a optužnica je upućena Kantonalnom sudu. Sudsko vijeće u kojem je bio i Muhidin Hajdarević odbacio je  optužnicu, tvrdeći da nema elemenata za navedena krivična djela. Nakon toga, tužitelj Džemal Karić obustavlja istragu. Istraga je ponovo pokrenuta kada je na čelo Tužilaštva KS došla Dalida Burzić.

Podijelite ovaj članak!