[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/09\/l-dd6bb69d383b2ecb35f6d97beed7f769.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/09\/100x73\/l-dd6bb69d383b2ecb35f6d97beed7f769.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/09\/l-dd6bb69d383b2ecb35f6d97beed7f769.jpg","size":"71.63","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Inauguracija nove makedonske predsjednice trebala bi biti najkasnije do 12. maja

Kandidatkinja VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova uvjerljivo je pobijedila u drugom krugu predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji a njezina inauguracija trebala bi biti održana najkasnije 12. maja, kada aktualnom predsjedniku Stevi Pendarovskom ističe mandat.

Siljanovska-Davkova je dobila 65 posto glasova prema 29 posto za Pendarovskog, nakon više od 87 posto prebrojanih glasova i prva je žena izabrana za predsjednicu Sjeverne Makedonije.

Siljankovska Davkova poznata je po svom žestokom narativu i oporbenom stavu prema vladama u prošlosti te po svom profesionalnom radu na području prava, prenose makedonski mediji.

"Pitala sam se zašto sam zaslužila takvu čast?", rekla je Siljanovska-Davkova novinarima nakon što je izabrana za prvu predsjednicu Sjeverne Makedonije. "Nagrada je za mene neprocjenjiva, ovo je velika odgovornost", istaknula je.

Gordana Siljankovska Davkova rođena je 11. maja 1953. u Ohridu, diplomirala je na Pravnom fakultetu i sveučilišna je profesorica. Bila je ministrica bez portfelja od 1992. do 1994. u prvoj vladi Makedonije. Prethodno je bila i članica Ustavne komisije Sobranja Republike Makedonije 1991. godine, koja je poduzela značajne korake u osamostaljenju zemlje.

Autorica je više od 200 znanstvenih radova iz područja ustavnog prava, te članica brojnih domaćih i međunarodnih instituta i pravnih udruga.

Skopski portal Lider piše da je Siljanovska bila protiv uvođenja dvojezičnosti, odnosno uvođenja albanskog jezika kao drugog službenog jezika u Sjevernoj Makedoniji.

"Ako su moje roditelje tukli da pišu i govore srpski, ako su moji baba i djed nekada morali govoriti bugarski, ta asocijacija je loša, a bogami, za vrijeme Drugog svjetskog rata u zapadnom dijelu Makedonije dokumenti i akti su bili su  na albanskom jeziku, tako da ne mogu razumjeti prijetnje jer smo čuli i s govornice 'ako nećeš, morat ćeš učiti'", rekla je Siljanovska Davkova.

Također bila je protiv Prespanskog sporazuma jer smatra da Makedoniju prikazuje kao zemlju u raspadu koja se pokorila Grčkoj i dopustila joj da se "bezobrazno miješa u njezine unutarnje stvari".

Siljanovska Davkova je borkinja protiv kriminala i korupcije, a kolege iz VMRO-DPMNE-a opisuju je kao "ženu sa stavom i znanjem, koja će donijeti promjene koje svi očekuju". 

U Sjevernoj Makedoniji je popularnost desničarske VMRO-DPMNE-u proteklih godina porasla zbog pojačanog nezadovoljstva javnosti sporim procesom pristupanja zemlje Europskoj uniji.

Bugarska je naime odbila podržati otvaranje pristupnih pregovora između Sjeverne Makedonije i EU-a sve dok ta zemlja ne prizna malu bugarsku manjinu u svom Ustavu.

Sjednicu Sobranja na kojoj bi Siljanovska Davkova bila inaugurirana, trebao bi sazvati aktualni predsjednik makedonske Skupštine Jovan Mitreski.

Ako Siljanovska Davkova bude inaugurirana 12. maja, ona će dati mandat za sastav nove makedonske vlade, koju će formirati VMRO-DPME Hristijana Mickovskog, nakon jučerašnje uvjerljive pobjede na parlamentarnim izborima.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!