[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/23\/grubesa-praksa-sudova.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/23\/100x73\/grubesa-praksa-sudova.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/23\/grubesa-praksa-sudova.jpg","size":"79.96","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Grubeša na prezentaciji Izvještaja o sudskoj praksi u BiH

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša danas je prisustvovao predstavljanju Izvještaja „Praksa sudova u Bosni i Hercegovini u pogledu prava na slobodu i sigurnost ličnosti i prava na slobodu izražavanja“, koji je pripremio Ustavni sud Bosne i Hercegovine u suradnji s AIRE centrom, a finansijski podržala Ambasada Velike Britanije u Sarajevu.

Aktuelnost i značaj usaglašavanja sudske prakse u Bosni i Hercegovini, prvenstveno s odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Evropskog suda za ljudska prava, sa svim specifičnostima sudskog sistema u Bosni i Hercegovini, jasno su naglašeni u Mišljenju Evropske komisije iz 2019. godine, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Kako se nadalje navodi, Izvještaj na jednostavan i pristupačan način, prikazuje relevantne odluke sudova i načela tumačenja normi iz dvije izuzetno važne oblasti Evropske konvencije za ljudska prava, a to su zaštita prava iz člana 5. (pravo na slobodu i sigurnost ličnosti) i zaštita prava iz člana 10. (pravo na slobodu izražavanja).

Izvještaj je načinila radna skupina Ustavnog suda Bosne i Hercegovine zajedno sa predstavnikom Suda Bosne i Hercegovine, Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, Vrhovnog suda Republike Srpske, Kantonalnog suda u Sarajevu, Okružnog suda iz Banje Luke i Apelacionog suda Distrikta Brčko.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!