[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/03\/zaporozje-nuklear-67.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/03\/100x73\/zaporozje-nuklear-67.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/03\/zaporozje-nuklear-67.jpg","size":"49.09","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Grossi: Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje je 'izvan kontrole'

Direktor UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi upozorio je da je najveća evropska nuklearna elektrana u Ukrajini "potpuno izmakla kontroli" i uputio hitnu molbu Rusiji i Ukrajini da što prije dozvole stručnjacima da posjete taj kompleks radi stabilizacije stanja i kako bi se izbjegla potencijalna nuklearna katastrofa, javlja AP. 

Grossi je u intervjuu u utorak za Associated Press rekao da je situacija svakim danom sve opasnija u elektrani u Zaporožju, u gradu Enerhodar na jugoistoku zemlje, koju su ruske trupe zauzele početkom marta ove godine.

- Svaki princip upravljanja nuklearnom sigurnosti je prekršen u elektrani - rekao je on. “Ono što se događa je izuzetno ozbiljno i opasno.”

Grossi je naveo mnoga kršenja sigurnosti u elektrani, dodajući da se nalazi "na mjestu gdje je aktivan rat", u blizini teritorije pod kontrolom ruskih snaga.

Fizički integritet fabrike nije poštovan, rekao je on, navodeći granatiranje na početku rata kada su je Rusi zauzeli kao i informacije koje su dolazile iz Ukrajine i Rusije u kojima su se međusobno optuživali za napade na Zaporožje.

- Sada na terenu imamo paradoksalnu situaciju u kojoj je elektrana pod vojnom kontrolom Rusije ali njeno ukrajinsko osoblje nastavlja da vodi svoje nuklearne operacije, što dovodi do neizbježnih trenutaka trvenja i navodnog nasilja - rekao je on.

Iako IAEA ima neke kontakte sa osobljem, oni su "nedovoljni i neujednačeni."

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!