[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/29\/fna-113794.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/29\/100x73\/fna-113794.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/29\/fna-113794.jpg","size":"295.25","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

'General' otvorio trinaesto izdanje Mostar Film Festivala

Projekcijom hrvatskog igranog filma "General", redatelja Antuna Vrdoljaka, započelo je ovogodišnje izdanje Mostar Film Festivala.

Festival je otvorenim proglasio Vrdoljak, koji je tom prigodom kazao da se uvijek dobro osjeća u Mostaru.

- Ja sam u Mostaru završio prvi razred gimnazije, tu sam služio vojsku, bila je i jedna cura u Mostaru... Mostar mi je baš drag - kazao je hrvatski redatelj.

Govoreći o filmu "General", koja govori o životu hrvatskog generala Ante Gotovine, Vrdoljak je kazao kako se sprema da ovih dana upravo s Gotovinom, uz čašu vina, pogleda filma.

- Reći ću vam nešto što ne govorim inače. Ja sam Gotovinu upoznao tijekom rata i postali smo prijatelji. Onda kada ga je Hrvatska izdala, a to se ne može drukčije nazvati nego izdajom, tad sam odlučio napraviti film o njegovom životu jer taj život je gotovo scenarij. Nema američkog scenariste koji će izmisliti takvu priču - dodao je redatelj.

Sljedeća četiri dana u okviru Mostar Film Festivala bit će prikazano više od dvadeset filmskih ostvarenje u natjecateljskom, dokumentarnom, studentskom i dječjem programu.

Pored "Generala" u natjecateljskom programu još je devet filmova iz regije: "Taksi bluz" Miroslava Stamatova, "Ajvar" Ane Marije Rossi, "Koja je ovo država" Vinka Brešana, "Šavovi" Miroslava Terzića, "Dopunska nastava" Ivana Gorana Viteza, "Bog postoji i zove se Petrunija" Teone Strugar Mitevske, "Između dana i noći" Andre Martinovića, "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" Predraga Ličine i jedini bh. igrani film u natjecateljskom programu "Sin" Ines Tanović.

Po riječima ravnatelja Festivala Slavena Knezovića, Mostar Film Festival je u znaku glumca pa će tako stručni žiri, nakon što odgleda sve filmove natjecateljskog programa, statuama "Stablo ljubavi" nagraditi najbolja glumačka ostvarenja u kategorijama: najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga, najbolja sporedna ženska i muška uloga te najbolji debitant.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!