[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/14\/l-ce10aa4a298bbd9d82f62e0cca16f587.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/14\/100x73\/l-ce10aa4a298bbd9d82f62e0cca16f587.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/14\/l-ce10aa4a298bbd9d82f62e0cca16f587.png","size":"287.64","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Demokratska alijansa predvođena bijelcima pridružuje se južnoafričkoj vladi jedinstva

Afrički nacionalni kongres (ANC) i stranka koja je njegov najveći rival u Južnoafričkoj Republici, bjelačka i prokorporativna Demokratska alijansa (DA), dogovorili su se u petak da zajedno rade u novoj vladi nacionalnog jedinstva Južne Afrike, što je značajan korak nakon 30 godina većinske vladavine ANC-a, javlja Reuters. 

Do sada nezamisliv, sporazum između dvije oštro suprotstavljene stranke najznačajnija je politička promjena u Južnoj Africi od trenutka kada je Nelson Mandela vodio ANC do pobjede na izborima 1994. godine koji su označili kraj apartheida.

- Danas je Južna Afrika bolja zemlja nego što je bila jučer. Po prvi put od 1994. godine, započeli smo miran i demokratski prijenos vlasti na novu vladu koja će biti drugačija od prethodne. Od danas, DA će vladati skupa sa ANC-om Republikom Južnom Afrikom u duhu jedinstva i saradnje - rekao je lider Demokratske alijanse John Steenhuisen u televizijskom obraćanju, ističući da je višestranačka vlada "nova normalnost".

ANC je prvi put izgubio većinu na izborima 29. maja i proveo je dvije sedmice u intenzivnim pregovorima iza kulisa s drugim strankama, sve do petka ujutro do početka zasjedanja parlamenta.

Ulazak DA u nacionalnu vladu veliki je trenutak za zemlju koja se još uvijek nosi sa naslijeđem rasističke kolonijalne vladavine i apartheid režima.

Stranka se borila da se oslobodi imidža branitelja bogatih bijelaca i uvjeri širok spektar Južnoafrikanaca da odražava njihove aspiracije.

Dvije manje stranke, socijalno konzervativna Inkatha - Stranka Slobode i desničarska Patriotiska alijansa, također će učestvovati u vladi nacionalnog jedinstva, rekli su.

- Današnji dan označava početak nove ere gdje ostavljamo po strani naše razlike i ujedinjujemo se za boljitak svih Južnoafrikanaca - rekao je Sihle Zikalala, član upravnog tijela ANC-a, u objavi na X platformi. 

Sastajući se u kongresnom centru u Cape Townu jer je njihovo stalno sjedište oštećeno požarom 2022. godine, novoizabrani saziv Nacionalnog parlamenta započeo je rad sa zakletvama zastupnika. Zatim je trebalo izabrati predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg, kao i predsjednika zemlje.

Očekuje se da će predsjednik Cyril Ramaphosa, 71-godišnji lider ANC-a, osvojiti novi mandat uz podršku drugih stranaka u paktu vlade nacionalnog jedinstva.

Izvor iz DA-a rekao je da će stranka dobiti poziciju zamjenika predsjedavajućeg Nacionalne skupštine kao dio sporazuma.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!