[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/21\/l-1679cbe94ba310c833d07ab7adabdf06.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/21\/100x73\/l-1679cbe94ba310c833d07ab7adabdf06.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/21\/l-1679cbe94ba310c833d07ab7adabdf06.png","size":"842.52","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Južna Koreja i SAD osudili sporazum Rusije i Sjeverne Koreje kao prijetnju miru

Ministar vanjskih poslova Južne Koreje Cho Tae-yul i američki državni sekretar Antony Blinken osudili su novi sporazum između Rusije i Sjeverne Koreje kao ozbiljnu prijetnju regionalnom miru i stabilnosti, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u Seulu u petak.

Dvojica šefova diplomatije u telefonskom razgovoru u četvrtak također su razgovarali o načinima da se odgovori na pakt Moskve i Pyongyanga i dogovorili su se da će pomno pratiti situaciju, saopćilo je ministarstvo.

Blinken je izjavio da Sjedinjene Države podržavaju odgovore Južne Koreje na sporazum, u kome su Rusija i Sjeverna Koreja objavili da će obje zemlje pružiti hitnu vojnu pomoć jedna drugoj ako se bilo koja od njih suoči s oružanom agresijom.

Cho je rekao da je svaka saradnja u cilju jačanja vojnih sposobnosti Sjeverne Koreje očigledno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, navodi se u saopćenju.

Sjedinjene Države razmotrit će različite načine da odgovore na prijetnju međunarodnom miru i stabilnosti od Rusije i Sjeverne Koreje, kazao je Blinken, a prenosi ministarstvo.

Južnokorejski savjetnik za nacionalnu sigurnost Chang Ho-jin izjavio je u četvrtak da će Seul razmotriti mogućnost isporuke oružja Ukrajini kao odgovor na pakt Rusije i Sjeverne Koreje, prenosi Reuters.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!