[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/21\/l-90295f7c99fb341bc1c0c26a6e5976fe.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/21\/100x73\/l-90295f7c99fb341bc1c0c26a6e5976fe.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/21\/l-90295f7c99fb341bc1c0c26a6e5976fe.jpg","size":"80.19","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Hahn: Evropa će ili izvoziti stabilnost ili će uvoziti nestabilnost

Evropski komesar za budžet i ljudske resurse Johannes Hahn rekao je  u Beču da će Evropa ili izvoziti stabilnost ili će uvoziti nestabilnost, javlja izvještač Fene.

- Kada sam bio komesar za proširenje govorio sam ili ćemo izvoziti stabilnost ili ćemo uvoziti nestabilnost. Mislim da je to validno više nego ikad i da to treba voditi nas Evropljane - kazao je Hahn govoreći o procesu proširenja, koji je dobio novu dinamiku nakon ruske agresije na Ukrajinu, na Godišnjem forumu Strategije EU za Dunavski region.

Po njegovim riječima, sada je vrijeme kako iskorisiti tu novu dinamiku. 

- U interesu je nas, Evropljana, da imamo stabilnost u našem susjedstvu - kazao je on.

A stabilnost se može jedino postići, po njegovom mišljenju, ako ima prosperiteta.

- Prosperitet znači blagostanje za naše građane, naš narod, prilike za biznis, mogućnost za investitore da idu u region da stvaraju radna mjesta, da pozivaju ljude da se vrate, jer jedan od velikih problema regiona je i odliv mozgova. A nećemo biti uspješni ako ne radimo na održiv način. Mislim da imamo nekoliko nivoa koji su odlučujući da se generira prosperitet - rekao je Hahn.

Posljednji element u budućoj perspektivi za njega je ništa drugo nego proširenje.

- A proširenje je nešto u čemu obje strane trebaju igrati. Evropska unija, države članice moraju se angažirati kada naši partneri ispune uvjete. Moramo onda odgovoriti na pozitivan način, da ne odgađamo stvari - kazao je komesar.

Zbog toga traži od svojih kolega u Evropskoj komisiji i državama članicama EU da se angažiraju na temama vezanim za buduće proširenje.

Na kraju je kazao da od ključnih igrača u regionu očekuje da se uzdrže od ideja da svi žele 'postati veći'.

- Velika ova, velika ona. Ne želim imenovati. U budućoj Evropskoj uniji sve ove ideje su zastarjele, jer kad ste član Evropske unije nije bitno da li je vaša zemlja nešto veća ili manja - svi smo ujedinjeni u različitostima. Trebamo raditi na tome - zaključio je Hahn.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!