[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/21\/l-52f036d4050b5416a334cedcaebda5ff.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/21\/100x73\/l-52f036d4050b5416a334cedcaebda5ff.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/21\/l-52f036d4050b5416a334cedcaebda5ff.jpg","size":"97.69","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Udruženja sudija - U pitanju funkcioniranje pravosuđa zbog neusvajanja državnog budžeta

Neusvajanje budžeta na državnom nivou direktno onemogućuje da novoimenovane sudije i tužitelji te novoizabrani članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) stupe na dužnost zbog nedostatka novca za rad Odjela za integritet u VSTV-u, ali i za rad VSTV-a u punom kapacitetu, navedeno je u zajedničkom saopćenju Udruženja sudija u Federaciji BiH i Udruženja sudija u Bosni i Hercegovini nakon sjednice upravnog odbora.

- Naime, u februaru 2025. godine VSTV više neće imati kvorum za rad a time niti mogućnost djelovanja u zakonskim okvirima. Dakle, došlo je u pitanje funkcioniranje cjelokupnog pravosuđa, koje je uz zakonodavnu i izvršnu, treći stub vlasti. Predstavnici svih stubova vlasti trebaju raditi u interesu građana i na ostvarenju ekonomski boljeg i sigurnijeg života te na kraju i ostanku ljudi u Bosni i Hercegovini. Funkcionalno pravosuđe u tome igra nezamjenjivu ulogu. Neusvajanje budžeta, s druge strane, blokira pristup Bosne i Hercegovine i njenih građana sredstvima iz Plana razvoja za zapadni Balkan, koja u prvoj fazi iznose milijardu eura - navodi se u saopćenja.

Navedena udruženja pozivaju predstavnike zakonodavne vlasti, donosioce političkih odluka u Bosni i Hercegovini, da pokažu odgovornost i učine sve što je u njihovoj moći kako bi budžet na nivou BiH bio hitno usvojen ili da Vijeće ministara BiH posebnom odlukom, ako nema dobre volje za usvajanje budžeta, izdvoji novac za početak rada  Odjela za integritet u VSTV-u i omogući nesmetan rad pravosuđa a time i nastavak puta BiH u članstvo u Evropskoj uniji.

Pozivaju međunarodne partnere i prijatelje da im pomognu u cilju prevazilaženja problema sa kojima se pravosudna zajednica susreće.

- Na koncu, imajući u vidu da će i u slučaju trenutnog usvajanja budžeta, procedura popunjavanja Odjela za integritet VSTV-a neminovno trajati duži vremenski period, udruženja pozivaju predstavnike zakonodavne vlasti da u cilju omogućavanja nastavka nesmetanog rada pravosuđa, hitno donesu odluku o  prolongiranju primjene Zakona o izmjenama zakona o VSTV-u u dijelu u kojem je propisana obveza dodatne provjere izvještaja o imovini sudija, kako bi sudije koje su u međuvremenu imenovane mogle preuzeti dužnosti, pri čemu bi dodatna provjera za njih bila izvršena naknadno, čim se za to steknu uvjeti – navedeno je u zajedničkom saopćenju.

Osim medijima, potpisnici su ove stavove uputili i Parlamentarnoj skupštini BiH, Ministarstvu pravde BiH, Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Delegaciji Evropske unije u BiH, Uredu visokog predstavnika za BiH, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću te članovima upravnih odbora dva udruženja sudija.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!