[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/23\/l-84fc424e14f8f0399d6f4fc066be73e2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/23\/100x73\/l-84fc424e14f8f0399d6f4fc066be73e2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/23\/l-84fc424e14f8f0399d6f4fc066be73e2.jpg","size":"109.03","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Tijekom Simpozija iz dječje kirurgije i urologije izvest će se 14 zahtjevnih operacija

Devetnaesti simpozij iz dječje kirurgije i urologije otvoren je u četvrtak na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i okupio je veliki broj liječnika iz Kanade, Njemačke, Švicarske, Italije, Turske, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije te iz svih kliničkih centara u Bosni i Hercegovini.

 

Simpozij je otvorio zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, a svečanosti otvorenja su uz liječnike nazočili su i mnogi uglednici iz javnog, društvenog i političkog života Bosne i Hercegovine.

Ravnatelj SKB-a Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić, koji je također i predsjednik Organizacijskog odbora, je kazao kako je ponosan  što se svake godine tijekom Simpozija obavi oko petnaestak vrhunskih operacija, zbog kojih inače djeca idu u druge zemlje.

Po njegovim riječima, djeca iz cijele BiH dolaze u Mostar bez ikakvih uputnica i dokumenata.

Među eminentnim liječnicima iz Europe su Stehr Maximilian, Darko Kropfil, Inga Kunz, itd.

Kako je kazao, u operativnom dijelu Simpozija prenijet će vještine i nove tehnike od stručnjaka te rješavati kompleksne situacije zajedničkim timskim radom s mladim liječnicima u dječjoj kirurgiji.

Tijekom Simpozija, i ove će godine, pored aktualnih tema na predavanjima, eminentni stručnjaci izvesti 14 zahtjevnih operativnih zahvata koji će se prenositi uživo video linkom u amfiteatar Medicinskog fakulteta. Na taj način mali pacijenti dobivaju vrhunsku uslugu, a liječnički tim iz SKB Mostar, kao i ostali sudionici, imaju priliku učiti od najboljih.

 - Ujedno je ovo prilika da mladi liječnici, u prvom redu specijalizanti dječje kirurgije i urologije nauče nešto novo i upotpune nova znanja u području ovih oblasti. Također je ovo prilika da upoznaju uživo vrhunske liječnike iz svijeta i steknu nova prijateljstva -  rekao je prof. dr. Ivan Ćavar, dekan Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Predstojnik Klinike za ulologiju KBC Sestara milosrdnica iz Zagreba prof.dr.sc. Borislav Spajić je istaknuo dobru suradnju medicinskih fakulteta iz Zagreba i Mostara, ocjenjujući kako ih u Mostaru više praktički i ne trebaju za pomoć jer su izrasli u samostalnu instituciju koja imaju svoje kadrove te ime i prezime.   

Organizator Simpozija je Sveučilišna klinička bolnica Mostar u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!