[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/11\/l-72eef7052b8021276da1eacd0b5e73ca.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/11\/100x73\/l-72eef7052b8021276da1eacd0b5e73ca.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/11\/l-72eef7052b8021276da1eacd0b5e73ca.jpg","size":"49.07","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / BiH

Čampara uputio inicijativu za osnivanje Jedinice preventivne policije Uprave policije MUP-a KS

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara uputio je inicijativu za osnivanje tkz. „kvartovske policije“ u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Inicijativom se traži od Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) da izvrši izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, odnosno da osnuje Jedinicu preventivne policije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo – tkz. „kvartovsku policiju“ te da, ukoliko je potrebno, izvrši usklađivanje drugih akata s naprijed navedenim.

Također traži se od policijskog komesara Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da u najkraćem roku s Policijskom akademijom Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova definiše plan i program obuke policijskih službenike, odnosno da uputi policijske službenike na specijalističku obuku za tkz. „kvartovsku policiju“.

Čampara u obrazloženju navodi da je Skupština Kantona Sarajevo u više navrata ukazivala na važnost preventivnog djelovanja policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo te da građani i nositelji zakonodavnih funkcija, koji predstavljaju i zastupaju interese građana Kantona Sarajevo, nisu zadovoljni preventivnim djelovanjem policijskih snaga na području Kantona Sarajevo.

- Krivicu na treba tražiti u vrijednim policijskim službenicima koji ne snose odgovornost za organizaciju rada policijskih službenika u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Posljednja dešavanja koja su uznemirala javnost, odnosno brutalna likvidacija na Vilsonovom šetalištu, više ubistava nedužnih građana u skoro svim općinama na području Kantona Sarajevo, paljenje automobila, pucnjava i pokušaja ubistva u najprometnijim dijelovima Sarajeva, tučnjava ispred škole i na javnim mjestima sa ranjavanjima i nanošenjem teških tjelesnih povreda, nasilnih uličnih krađa kojim su posebno izložene starije osobe i maloljetnici i tako dalje, jasno pokazuju da Kanton Sarajevo ima ozbiljnih problema sa stanjem sigurnosti i da vlasti moraju pod hitno djelovati s ciljem prevencije - navodi Čampara u obrazloženju.

Ističe da bi „Kvartovska policija“ imala sva policijska ovlaštenja propisana Zakonom o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, ali bi fokus njihovog rada bila prevencija i stalno prisustvo u zajednici posebno na lokacijama gdje postoji potreba za prisustvovom policijskih službenika poput škola, trgova, prometnih šetališta, mjesta na kojim se okupljaju turisti, tržnih centara i tako dalje. Cilj je i da „kvartovski policajci“ upoznaju građane, stvaraju odnos povjerenja s građanima te da se građani obraćaju policijskim službenicima, a sve kako bi se djelovalo preventivno, kako ne bi došlo do policijskog postupanja tj. do reaktivnog djelovanja i posljedica te u konačnici kako bi se poboljšala sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo.   

- Trenutno Odjeljenje za prevenciju maloljetničkog prestupništva, nasilja u porodici i rad policije u zajednici koje funkcioniše pri Kabinetu policijskog komesara Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ne funkcioniše na principu tkz. „kvartovske policije“ i u skladu s tim ne daje očekivane rezultate. Skupština Kantona Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo moraju sistemski djelovati kako bi se poboljšala sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo - ističe Čampara u obrazloženju.  

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!