[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/11\/l-4cf4f928e8f1f460ef21c412f125e05f.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/11\/100x73\/l-4cf4f928e8f1f460ef21c412f125e05f.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/11\/l-4cf4f928e8f1f460ef21c412f125e05f.jpg","size":"126.10","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Helez i Reilly otvorili renovirani objekt straže u kasarni 'Rajlovac'

Ministar odbrane BiH Zukan Helez i ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reilly danas su svečano otvorili renovirani objekt straže u kasarni "Rajlovac" Sarajevo, Oružanih snaga BiH.

Otvaranje renoviranog objekta rezultat je donacije Velike Britanije koja je realizovana u okviru projekta "Žene, mir i sigurnost" u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Helez je zahvalio Ambasadi Velike Britanije koja je finansirala radove na renoviranju i koja već godinama pruža značajan doprinos reformi odbrane i opremanju Oružanih snaga BiH.

- Renoviranje objekta straže i uspostava sistema tehničke zaštite u kasarni "Rajlovac" su samo dio brojnih projekata unapređenja kapaciteta OSBiH koje su finansirali naši prijatelji iz Velike Britanije - rekao je Helez i iskoristio priliku da čestita rođendan kralju Čarlsu.

Ambasador Reilly je istakao da izvedene nadogradnje u kasarni dokazuju kako moderna tehnologija može povećati sigurnost i efikasnost vojnih objekata kao ključnog dijela državne infrastrukture.

- Nadam se da je britanska ambasada dokazala svoju predanost u pružanju podrške OSBiH proteklih nekoliko godina ulaganjem više od milion funti kroz "Žene, mir i sigurnost" mrežu načelnika odbrane i više od dva miliona funti u ključne infrastrukturne projekte, i nećemo se zaustaviti ovdje - naveo je Reilly.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Gojko Knežević naglasio je da danas u OSBiH rame uz rame s muškarcima služi i 875 žena koje čine 10,4 posto ukupnog osoblja. 

- Namjera nam je da poboljšamo uslove života i rada žena i muškaraca na vojnim lokacijama, a prioritetno na lokacijama u kojim se boravi 24 sata dnevno kako bi naše pripadnike učinili zadovoljnijim i poboljšali interesovanje potencijalnih novih pripadnika - kazao je Knežević i zahvalio britanskoj ambasadi na podršci.

Ceremoniji je prisustvovao i britanski specijalni izaslanik za zapadni Balkan Stuart Peach koji je potcrtao da je današnja svečanost mali korak na putu modernizacije i reformi OSBiH, te da je impresioniran što je projekt realizovan zajedničkim radom vojnog i civilnog sektora u BiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!