[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/09\/l-1e3034f2b0baf68ff6f2592eb26dbbdd.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/09\/100x73\/l-1e3034f2b0baf68ff6f2592eb26dbbdd.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/09\/l-1e3034f2b0baf68ff6f2592eb26dbbdd.jpg","size":"47.60","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Giaufret: Srbija je izabrala članstvo u EU kao strateški cilj ali treba ubrzati reforme

Voditelj izaslanstva Europske unije (EU) u Srbiji Emanuele Giaufret kazao je u četvrtak, povodom Dana Europe, da je Srbija izabrala članstvo u EU kao strateški cilj ali treba ubrzati reforme.

"Strateški cilj koji je Srbija izabrala za sebe, a to je da postane članica EU, jeste važan cilj u interesu građana Srbije i EU. Treba ići naprijed i ubrzati reforme", rekao je Giaufret.

Prema njegovim riječima, ključna su pitanja reforme u oblasti vladavine prava, borba protiv korupcije, organiziranog kriminala, neovisnost pravosuđa, pluralizam u medijima.

"Tu je i normalizacija odnosa između Beograda i Prištine, što je važan i ponekad doduše težak aspekt, ali svakako moramo nastaviti raditi", dodao je Giaufret.

On je rekao da idućeg tjedna u Beograd dolazi europski komesar za proširenje Oliver Varhelyi kako bi razgovarao s novom srbijanskom Vladom.

"Imamo i novi geostrateški kontekst, moramo biti bliži s prijateljima, sa saveznicima, sa zemljama kandidatima, usklađivanje stajališta je potrebno kako bismo razumjeli prijetnje koje su pred Europom i shodno tome reagirati", rekao šef izaslanstva EU u Srbiji.

Govoreći o predstojećim izborima za Europski parlament, Giaufret je izrazio očekivanje da će se nova Komisija fokusirati na proces proširenja.

Povodom 9. svibnja Dana Europe, Giaufret je istaknuo značaj jedinstva EU u novom geostrateškom kontekstu i usklađivanja stajališta, da bi se razumjele prijetnje koje su pred Europom.

"Europa je naša zajednička kuća i moramo je štititi", rekao je Giaufret, te dodao da je "rat ponovo na europskom tlu i da je još veća potreba za jačanjem Unije u korist građana".

Prema njegovima riječima, geopolitička situacija je veoma ozbiljna i različita u odnosu na trenutak kada je EU formirana.

"Svakako glavni izazov s kojim se danas suočavamo je ruska agresija na Ukrajinu. Imamo i rat na Bliskom istoku, u Gazi, i dosta nestabilnosti", rekao je Giaufret, dodajući da "EU zahtjeva jedinstvo, kao i da preuzme neophodne mjere da odgovori na ove prijetnje", prenosi Beta.

Geopolitička situacija se mnogo promijenila i kad govorimo o prošrenju i vjerujemo da postoji potreba da se nove zemlje integriraju u EU. To je, kako je naveo, u geostrateškom interesu EU, zemalja članica i zemalja kandidata.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!