[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/07\/l-7c0665d9570b12db68a052cf706b9ea3.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/07\/100x73\/l-7c0665d9570b12db68a052cf706b9ea3.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/07\/l-7c0665d9570b12db68a052cf706b9ea3.jpg","size":"81.39","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Bh. i italijanski parlamentarci razgovarali na marginama seminara PSNATO-a

 Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Kemal Ademović i zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Obren Petrović održali su danas u Rimu, na marginama seminara Specijalne grupe za Mediteran i Bliski istok PSNATO-a, sastanak sa predsjedavajućim Delegacije Parlamenta Republike Italije u PSNATO-a Lorenzom Cesaom i članicom Delegacije Mariom Domenicom Castellone.

Ademović je zahvalio organizatoru i domaćinu seminara, te izrazio zadovoljstvo trodnevnim skupom parlamentaraca u glavnom gradu Italije. Posebno je naglasio da Bosna i Hercegovina prepoznaje i cijeni podršku Italije i ministra vanjskih poslova Antonija Tajanija našoj zemlji u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU).

Također je ocijenio kako će nedavno usvojeni Plan rasta EU za zapadni Balkan biti značajna podrška BiH i zemljama regiona na evropskom putu, te doprinijeti nastavku reformi na putu ka članstvu u EU. U vezi s pitanjem euroatlantskih integracija BiH, Ademović je informisao domaćine o čvrstom opredjeljenju značajnog broja vladajućih partija, posebno stranaka Trojke, za članstvo u NATO-u, o čemu, kako je kazao, ne postoji potpuni politički konsenzus unutar BiH.

Zahvaljujući na dolasku i učešću članova Delegacije PSBiH u PSNATO-a na seminaru, predsjedavajući Delegacije Parlamenta Republike Italije u PSNATO-a Lorenzo Cesa naglasio je da je Italija uvijek snažno podržavala Bosnu i Hercegovinu, te da će to činiti i u budućnosti, na putu BiH ka članstvu u EU.

Članica Delegacije Parlamenta Republike Italije u PSNATO-a Maria Domenica Castellone takođe je izrazila zadovoljstvo prisustvom članova Delegacije PSBiH na seminaru Specijalne grupe za Mediteran i Bliski istok PSNATO-a, te pohvalila reforme koje je BiH napravila u prethodnom periodu, nakon dobijanja kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Ocijenila je da postoji mogućnost unaprjeđenja saradnje BiH i Italije u mnogim područjima, posebno u oblasti obrazovanja, koje je označila kao temelj otvorenog evropskog kontinenta i budućih generacija mladih u Evropi.

Razgovarano je i o sukobu Izraela i Palestine, a sagovornici su se suglasili da taj sukob treba što prije okončati kako bi se izbjegle dodatne žrtve. S tim u vezi, istaknuta je zajednička posvećenost članova obiju delegacije izgradnji i očuvanju mira, što je, kako je kazano, jedan od ključnih postulata i ciljeva NATO-a, saopćeno je iz PSBiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!