[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/07\/l-67d17479c35e8f8338e0a5bc33926c48.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/07\/100x73\/l-67d17479c35e8f8338e0a5bc33926c48.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/07\/l-67d17479c35e8f8338e0a5bc33926c48.jpg","size":"63.81","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Knjiga "Kardiovaskularne bolesti i pulmologija" namijenjena studentima i zdravstvenim profesionalcima (VIDEO)

U hotelu “Salis” u Tuzli večeras će biti održana promocija knjige “Kardiovaskularne bolesti i pulmologija” autora doc.dr.med.sci Daniele Lončar, subspecijaliste kardiologa, prof.dr.med.sci Larise Dizdarević – Hudić, subspecijaliste kardiologa, doc.dr.med.sci Katarine Kovačević, specijaliste interne medicine, doc.dr.med.sci Denisa Mršića, subspecijaliste kardiologa i doc.dr.med.sci Mirsada Selimovića, subspecijaliste kardiologa.

Promocija knjige povod je za razgovor sa doc.dr. Danielom Lončar, koja je Medicinski fakultet završila na Univerzitetu u Tuzli gdje je, pored zaposlenja na UKC Tuzla, angažovana na predmetu kardiovaskularne bolesti i pulmologija.

- Naslov knjige govori o oboljenjima kardiovaskularnog sistema i o oboljenjima respiratornog sistema. S obzirom da za navedeni nastavni predmet nije postojala odgovarajuća literature, kolege, profesorica Larisa Dizarević-Hudić, docentica Katarina Kovačević, docent Denis Mršić, docent Mirsad Selimović, ima tu još i koautora knjige, ujedinili smo snage i evo na jednom mjestu smo napisali literaturu za studente gdje smo dali detaljne podatke o oboljenjima kardiovaskularnog i respiratornog sistema. Pisali smo o simptomima i oboljenje jednog i drugog sistema. S obzirom da se simptomi isprepliću i jedni i drugi pacijenti mogu imati otežano disanje, zamaranje i oticanje nogu. Na koji način razlikovati da li se radi o oboljenju srca ili o oboljenju pluća? Opisane su detaljno dijagnostičke metode za postavljanje dijagnoze bolesti kardiovaskularnog sistema i respiratornog sistema i drugih oboljenja iz te patologije kardiovaskularnih oboljenja, počevši od ishemijskih bolesti srca, infarkta miokarda, srčane insuficijencije, endokarditisa, miokarditisa… - kazala je doc.dr Lončar. 

Pulmolozi su pisali o oboljenjima respiratornog sistema, tako da su opisani bronhitis, bolest pluća, tumori pluća itd. Napisana su dva važna poglavlja o rehabilitaciji pacijenata oboljelih od respiratornih i kardiovaskularnih oboljenja.

- Na listi najčešćih oboljenja su kardiovaskularna. U samom vrhu su obolijevanja opšte populacije i smrtnosti opšte populacije. Sva druga oboljenja, respiratorna oboljenja, infektivna oboljenja, maligna oboljenja su na ljestvici ispod. Znači, broj jedan oboljevanje i smrtnosti u svijetu i u BiH su kardiovaskularna oboljenja, mada se bilježi i porast učestalosti oboljenja respiratornog sistema - kaže naša sugovornica. 

Knjiga je namijenjana studentima, profesionalcima, ali i široj čitalačkoj publici.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!