[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/07\/nasa-stranka-logo.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/07\/100x73\/nasa-stranka-logo.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/07\/nasa-stranka-logo.jpg","size":"40.10","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / BiH

Naša stranka - Pozivamo sve političare u BiH da napuste retoriku podjela i raspirivanja mržnje

Naša stranka je povodom obilježavanja Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom pozvala sve političare da žive vrijednosti koje taj datum baštini. U saopćenju za javnost navode da smo se uoči Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom "dužni zapitati koliko, prije svega na političkom nivou, afirmiramo evropske i antifašističke vrijednosti".

- Zabrinjavajuće je da se u godini u kojoj smo otvorili pristupne pregovore s EU, kad se Dan pobjede nad fašizmom u entitetu RS obilježava kao neradni dan, upravo, u najvećoj mjeri, iz tog entiteta suočavamo s najšovinističkijim iskazima poput onog o tome da Srbi ne žele disati isti zrak s Bošnjacima. To je retorika koja direktno ugrožava živote ljudi, a to se posvjedočilo pucnjem u povratničku kuću u Gacku - navode iz Naše stranke.

Ističu kako je sramotno da dok gotovo cijeli svijet podržava Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, u samoj BiH među najuticajnijim političarima imamo one koji taj genocid negiraju i bore se da ta Rezolucija ne bude usvojena u UN-u.

- Pozivamo stoga sve političare u BiH da napuste retoriku podjela i raspirivanja mržnje, da žrtvama odaju počast kakvu one zaslužuju, i da živimo u skladu s duhom praznika koje obilježavamo, a ne da ih tek deklarativno čestitamo - navodi se u saopćenju Naše stranke.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!