[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/l-b77f55d55383459a6e31b7169e604506.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/100x73\/l-b77f55d55383459a6e31b7169e604506.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/l-b77f55d55383459a6e31b7169e604506.jpg","size":"68.24","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Održana panel diskusija 'Efikasni modeli osnaživanja parlamentaraca u borbi protiv korupcije'

Panel diskusija “Efikasni modeli osnaživanja parlamentaraca u borbi protiv korupcije”, na kojoj je predstavljena Analiza postojeće prakse borbe protiv korupcije na nivoima države BiH, Federacije BiH i dva kantona, Kanton Sarajevo i Hercegovačko-neretvanska županija/kanton, održana je u Sarajevu u organizaciji Instituta za razvoj i evropske integracije (IREI).

Autorica izvještaja Lejla Brčić, koja je predstavila ključne nalaze iz analize, izjavila je novinarima da je najveći uspjeh prezentacije izvještaja iskrenost predstavnika svih nivoa vlasti na koje se on odnosio, odnosno svijest o stanju.

- Nismo danas imali predstavljanje od zvaničnika sa navedenih nivoa vlasti kroz nekakve bajke, i oni sami su vrlo svjesni da situacija nije dobra - navela je Brčić.

Po njenim riječima, ono što je analiza prilikom pripreme izvještaja pokazala da, primjera radi, na federalnom nivou poslanici u Federalnom parlamentu nisu upoznati sa zvaničnim alatima borbe protiv korupcije, kao što je postojanje ad hoc tijela za prevenciju i borbu protiv korupcije.

Istaknula je da je to nedopustivo i govori o radu, odnosno i neradu samog tog tijela koje se nije dovoljno prezentovalo na tom nivou vlasti, a kamoli građanima koji bi trebali da koriste te instrumente kao potencijalni prijavitelji korupcije.

- Preporuke su sažete, usmjerene ka tome da se stanje popravlja korak po korak, odnosno da idemo popraviti prvo ono što je nužno i što možemo i što moramo, pa da onda unapređujemo stanje - navela je Brčić.

Dodala je da se ključne preporuke odnose na uspostavu stalnih tijela za borbu protiv korupcije, na institucionalizaciju tijela, "što su preporuke koje su davane i kroz različite izvještaje međunarodnih institucija o stanju pravosuđa i vladavine prava u BiH".

Također se odnose i na prepoznavanje kroz zakonodavna tijela na različitim nivoima vlasti kontinuiranog i institucionalnog pitanja bavljenja borbom protiv korupcije i prevencije korupcije.

- Dakle, da budu neka spona između vlada, uspostavljenih tijela i samih zakonodavnih tijela, kako bi dobili efekat korištenja parlamentarnog nadzora. Zatim, tu je i pitanje nezavisnosti tijela, prvenstveno kroz sistemsko i zakonsko rješavanje pitanja finansiranja tih tijela - kazala je Brčić.

Poslanik u Predstavničkom domu Federacije BiH i predsjednik Komisije za sigurnost tog doma Dragan Mioković je kazao da u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH do sada "očito nije bilo političke volje da se prevencija i borba protiv korupcije institucionalno prati i vrši".

- U posljednjih nekoliko mjeseci pravimo preduslove da bismo to mogli da uradimo. Prva stvar je bila u januaru, kada sam tražio da se na poslaničke klupe dostavi nacrt zakona o zaštiti prijavitelja korupcije - kazao je Mioković.

Dodao je da je drugi korak da se inicira i zahtijeva da se što prije napravi zakon o sukobu interesa na federalnom nivou, "jer ta dva zakonska rješenja i podzakoni koji iz njih slijede su osnov na kojem se može dalje raditi".

- Paralelno s tim, tražit ćemo izmjene Poslovnika Predstavničkog doma, na način da se formira radno tijelo koje će se baviti isključivo poslovima prevencije, odnosno borbe protiv korupcije sa parlamentarnog nivoa u onom obimu u kojem to parlament može i treba da radi - kazao je Mioković.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šerif Špago je kazao da je danas razgovarano o iskustvima tijela koja se bave borbom protiv korupcije na različitim nivoima.

- Nezainteresiranost poslanika svih nivoa, što je pokazalo i prisustvo malog broja poslanika na današnjem skupu, pokazuje da se unutar sistema moraju neke stvari promijeniti u glavama političara, kako bi borba protiv korupcije imala potreban okvir. Prije svega, kako bi bila regulirana zakonski, a onda se i osigurala mogućnost da ljudi koji su zaduženi i primaju platu za provođenje određenih zakonskih rješenja moraju to i realizovati - kazao je Špago.

Znamo, dodao je on, da je jedan od najvažnijih prioriteta vezano za pridruživanje BiH Evropskoj uniji, prije svega, stvaranje institucionalnog okvira za borbu protiv korupcije, popunjavanje tijela i sve aktivnosti neophodne za jačanje institucija na svim nivoima vlasti.

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić je kazao da je Kanton Sarajevo pionir kada je u pitanju borba protiv korupcije i uspostavio je kvalitetan antikoruptivni sistem koji radi već sedam, osam godina i kontinuirano se unapređuje.

- Ono što je važno, prepoznat je u svim međunarodnim izvještajima kao svijetla tačka u BiH - naveo je Okerić.

Podsjetio je da je Kanton Sarajevo 2019. godine usvojio Zakon o porijeklu imovine imenovanih i izabranih dužnosnika, a 2022. godine je usvojio Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije, gdje je predviđena i zaštita prijavitelja. Kaže da to nema još niti jedan kanton.       

- Imamo uspostavljen Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u KS. Sve su to mehanizmi nadzora i kontrole koji su generalno doprinijeli i povećanju budžeta, povećanju nadzora i kontrole u KS. Želimo da prenosimo dobre prakse - kazao je Okerić.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!