[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/l-19210a991c191b01c550f713ed434b19.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/100x73\/l-19210a991c191b01c550f713ed434b19.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/l-19210a991c191b01c550f713ed434b19.jpg","size":"80.98","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Vlada KSB-a preraspodijelila pet milijuna KM za nabavku uređaja za magnetnu rezonancu (VIDEO)

Vlada Kantona Središnja Bosna na sjednici u četvrtak u Travniku usvojila je odluku o preraspodjeli sredstava s Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta na Ministarstvo zdravstva i socijalne politike, a sve kako bi, kazao je resorni ministar zdravstva Anto Matić, ubrzali proces nabavke uređaja za magnetnu rezonancu za bolnice u Travniku i Novoj Biloj.

"Da bismo mogli pokrenuti proceduru na tom kodu moramo imati pozicionirana sredstva u iznosu od pet milijuna KM. Ministarstvo ima ta sredstva na svojim kodovima, ali zbog zakona o izvršenju proračuna nismo mogli unutar ministarstva to riješiti, pa smo morali odlukom Vlade, na neki način, to posuditi od Ministarstva obrazovanja. Sad kad će sredstva biti pozicionirana već na sljedećoj Vladi formirat ćemo povjerenstvo i krećemo u proceduru nabavke. Ta sredstva su mogla biti izdvojena i rebalansom koji će biti urađen kroz mjesec i pol dana, ali da je ostalo tako, proceduru nabavke ne bismo mogli pokrenuti prije devetog mjeseca. Ovako smo sve ubrzali bar tri ili četiri mjeseca", rekao je Matić.

Za Ministarstvo, dodao je, ovo je prvi pokušaj nabavke uređaja, dosad su to bolnice radile.

"Pozicionirali smo sredstva, angažirali smo ljude koji bi trebali napisati specifikacije i vjerojatno do prve polovice svibnja bi natječaj trebao biti objavljen", kazao je Matić.

Podsjetimo, Vlada je u veljači donijela odluku kojom je od bolnica zatražila da vrate sredstva namijenjena nabavci ovih uređaja nakon što bolnice u tri godine i nekoliko javnih poziva nisu uspjele proceduru nabavke privesti kraju, te zadužila resorno ministarstvo i Zavod za zdravstveno osiguranje da nabave ove uređaje.

"Bila je neka zajednička nabavka, pa su bolnice pokušale samostalno to nabaviti. Tender je svaki put pao, pa smo zaključili na Vladi da bi dodijeljeni iznos novca bolnice trebale vratiti, a resorno Ministarstvo će zajedno s Uredom za javne nabavke probati završiti čitavu proceduru. Nakon nabavke po jedan uređan ćemo instalirati u bolnice u Travniku i Novoj Biloj", rekao je tad Matić.

ZZO-a godišnje plaća od 1,3 do 1,5 milijuna KM drugim ustanovama za usluge magnetne rezonance, što će predstavljati značajnu uštedu nakon nabavke uređaja.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!