[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/xd.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/100x73\/xd.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/xd.jpg","size":"69.08","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Đoković dobio nagradu Laureus za najboljeg sportistu svijeta u 2023. godini, Bonmati najbolja sportistkinja

Srpski teniser Novak Đoković dobio je večeras u Madridu nagradu "Laureus" za najboljeg sportistu svijeta u 2023. godini.

Ovo je peti put da Đoković osvaja priznanje za najboljeg sportistu godine, a tako se izjednačio sa nekadašnjim švajcarskim šampionom Rodžerom Federerom.Srpski teniser je prethodno nagradu dobijao 2012, 2015, 2016. i 2019. godine.

Pored Đokovića, u najužem izboru za najboljeg sportistu svijeta u 2023. bili su još fudbaler Mančester Sitija Erling Haland, svjetski rekorder u skoku uvis Armand Duplantis, sprinter Noa Lajls, višestruki šampion Formule 1 Maks Ferstapen i prošlogodišnji pobjednik fudbaler Lionel Mesi.

Đoković je u 2023. osvojio sedam trofeja, uključujuči i tri grend slem titule - Australijan Open, Rolan Garos i Ju Es Open. U finalu Vimblodna poražen je od Karlosa Alkarasa.

Nagradu za najbolju sportistkinju godine dobila je reprezentativka Španije u fudbalu Aitana Bonmati, koja je osvojila Svjetsko prvenstvo u fudbalu sa svojom reprezentacijom i titulu Lige šampiona sa Barselonom.

Za najbolji tim proglašena je ženska fudbalska reprezentacija Španije, koja je pored titule prvaka svijeta, osvojila i Ligu nacija.

Nagradu za "proboj" godine dobio je reprezentativac Engleske i fudbaler Real Madirda Džud Belingem, a nagradu za povratak godine dobila je američka gimnastičarka Simon Bajls.

Za najboljeg sportistu sa invaliditetom proglašena je teniserka Dide De Grot, a nagradu "Dobro za sport" dobila je Fonadacija Rafael Nadal.

izvor;Vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!