[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/19\/l-29b3095a44adf353d3a68c9577dea98d.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/19\/100x73\/l-29b3095a44adf353d3a68c9577dea98d.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/19\/l-29b3095a44adf353d3a68c9577dea98d.jpg","size":"89.94","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Duratović: Lokalni izbori se ne mogu provesti po novom zakonu RS-a

Poslanik Pokreta za državu u Narodnoj skupštini Republike Srpske Mirsad Duratović smatra da se lokani izborni u oktobru ne mogu provesti prema jučer usvojenom izbornom zakonu RS, prvenstveno zbog procedura, već samo po Izbornom zakonu BiH o čijim izmjenama se treba dogovoriti vladajuća većina na državnom nivou.

- Većina u RS se prama Izbornom zakonu BiH ponaša kao da je švedski sto, jer uzimaju ono što im odgovara, a ostalo odbacuju – kazao je Duratović za Fenu.  

Naglašava da je samo Centralna izborna komisija (CIK) BiH nadležna da uradi verifikaciju kandidata i lista, a da je Narodna skupština RS to zaboravila.

- Lokani izbori u RS su sada u pat poziciji. Ne može ih provesti ni CIK, jer je pitanje gdje će ih provesti, ako uzmemo u obzir da se izbori organiziraju u prostorijama koje su u vlasništvu gradova ili općina. Također, treba imenovati i ljude za biračke odbore, a gdje pronaći toliki broj ljudi ako nema učešće svih političkih opcija – upozorio je Duratović.

Kao rješenje vidi samo dogovor političkih stranaka na državnom nivou.

Komentirao je i usvojeni izvještaj tzv. nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, navodeći da samo postojanje komisije nema smisla te da nije učestvovao u radu sjednice tokom te tačke.

- Tu komisiju kao sačinjavaju takozvani međunarodni eksperti koji nemaju pravo preispitivati činjenice koje su već utvrđene u 50 sudskih presuda u Hagu i Sudu BiH – kazao je Duratović.

Naglasio je da ne može ni njemački Bundestag formirati neku komisiju koja neće priznati holokaust jer smatra da je Međunarodni vojni sud u Nürnbergu radio pod pritiskom.

Duratović je poručio da većina u RS treba da prihvati prošlost kako bi krenuli naprijed, a ne da vlada strahom kako bi ostala na vlasti te da narodu ponude nešto pametnije od nacionalne retorike.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!