[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/18\/l-4c652cac8cd2a8353bb82709cac752cd.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/18\/100x73\/l-4c652cac8cd2a8353bb82709cac752cd.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/18\/l-4c652cac8cd2a8353bb82709cac752cd.jpg","size":"101.82","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

NATO štab Sarajevo na međunarodnom forumu za žene, mir i sigurnost

Od usvajanja Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti UN-a 2000., NATO prepoznaje da sukobi nesrazmjerno pogađaju žene i djevojčice, ali i vitalnu ulogu žena u pitanjima mira i sigurnosti i važnost uključivanja rodne perspektive u sve što Savez radi.  

Ove sedmice, u partnerstvu s NATO Savjetodavnim timom za vezu i Uredom savjetnice za rodna pitanja na Kosovu, NATO Štab Sarajevo učestvuje na Međunarodnom forumu za žene, mir i sigurost koji se održava u Prištini, kako bi doprinijeli važnim razgovorima o integraciji žena u sektoru odbrane i sigurnosti.  

Pravni savjetnik Nato Štaba Sarajevo Dario Šikuljak je na panelu pod nazivom “Osigurati zaštitu za branitelje ženskih ljudskih prava tokom sukoba” govorio o našoj kontinuiranoj podršci Oružanim snagama Bosne i Hercegovine u cilju ažuriranja relevantnih politika, kao i u cilju obnove objekata i unapređenja standarda svih pripadnika vojske.

- Kako bi se izgradilo okruženje koje omogućuje odbranu prava, države trebaju vršiti redovnu reviziju svojih zakona, politika, pravilnika i problema u njihovoj provedbi, kao što je utvrđeno u nalazima specijalnog izvjestitelja UN-a. Mi smo u NŠSa prigrlili taj pristup, te zajedno s kolegama iz sektora odbrane i sigurnosti BiH radimo na promoviranju agende Žene, mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini. To je jedna od naših uspješnih priča, što se vidi i kroz kontinuirano ažuriranje regulatornih i provedbenih mehanizama koji i drugim državama mogu poslužiti kao nadahnuće - naglasio je Šikuljak.  

Forum za žene, mir i sigurnost u Prištini okupio je lidere, stručnjake, članove akademske zajednice i druge zainteresirane aktere kako bi se glas žena čuo dalje i šire, a njihov doprinos bio prepoznat kroz neposrednu uključenost u procese odlučivanja širom zapadnog Balkana, saopćeno je iz NATO štaba Sarajevo.  

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!