[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/18\/l-dea9d48d321db44fc90c43552d792dec.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/18\/100x73\/l-dea9d48d321db44fc90c43552d792dec.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/18\/l-dea9d48d321db44fc90c43552d792dec.jpg","size":"70.14","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Čelnici Evropske unije saslušat će u četvrtak kako bi blok mogao djelovati da sustigne Sjedinjene Države, Kinu i ostale suparnike u globalnoj trci u novim zelenim i digitalnim tehnologijama.

Bivši italijanski premijer Enrico Letta, koga su čelnici zadužili da procijeni nedostatke jedinstvenog tržišta EU, upozorio je da ne mogu poslati izvještaj od 147 stranica koji će im biti u ladicama i nada se najboljem.

- Ovo je posljednja prilika i posljednji prozor koji je otvoren - izjavio je on na konferenciji za novinare.

U izvještaju se navodi da porast geopolitičkih napetosti i protekcionizma ugrožava ekonomsku sigurnost EU i potkopava njene prodore u poljima od umjetne inteligencije do čiste tehnologije.

EU se suočava s novim izazovima zbog velikih američkih subvencija koje privlače investicije i kineske dominacije novim tehnološkim lancima opskrbe, o kojima zavisi.

Čelnici EU iznijet će plan u devet tačaka, uključujući produbljivanje jedinstvenog tržišta i stvaranje tržišta kapitala i energetskih korporacija, navodi se u nacrtu zaključaka.

Veliko je pitanje da li će akcije bloka odgovarati njegovim riječima. Planovi za uniju tržišta kapitala, koja bi mogla osloboditi privatni novac neophodan za tranziciju, datiraju deceniju unazad, ali su zaustavljeni jer članice EU ne žele da se odreknu kontrole nad nacionalnim finansijskim pravilima.

Belgijski premijer Alexander De Croo, čija zemlja drži šestomjesečno predsjedanje nad EU, kazao je da su u izvještaju istaknuti pravi elementi.

- Sada slijedi naredni korak da se to provede u praksi - izjavio je on novinarima.

Letta je kazao da bi najveći uticaj moglo imati usmjeravanje 33 triliona eura privatne štednje s tekućih računa u realnu ekonomiju.

Evropska komisija saopćila je da su za zelenu i digitalnu tranziciju potrebna dodatna ulaganja od 620 milijardi eura godišnje.

Lobby grupa BusinessEurope saopćila je da je saglasna s ključnom porukom izvještaja da je jedinstvenom tržištu potrebno ponovno pokretanje i Lettinim pozivom na jednostavnija pravila EU.

Bivši šef Evropske centralne banke Mario Dragi, koji će kasnije ove godine podnijeti poseban izvještaj o konkurentnosti EU, rekao je u govoru u utorak da je EU potrebna konsolidacija i saradnja kako bi stvorila ljestvicu za konkurenciju.

Takođe je pozvao na ulaganje u zajednička dobra kao što su energetske mreže i sveobuhvatna strategija za obezbjeđivanje osnovnih resursa.

Ističući izazov, udruženje za obojene metale Eurometaux saopćilo je u četvrtak da će blok morati otvoriti najmanje 10 novih rudnika, 15 pogona za preradu i 15 pogona za reciklažu do 2030. godine kako bi ispunio svoje ključne ciljeve u eksploataciji minerala, prenosi Reuters.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!