[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/30\/l-d29f2c10ff4e86a099e125464890db27.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/30\/100x73\/l-d29f2c10ff4e86a099e125464890db27.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/30\/l-d29f2c10ff4e86a099e125464890db27.jpeg","size":"48.28","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Rusija kritikuje američko 'licemjerstvo' u protivljenju istrazi ICC protiv Izraela

Rusija je u utorak saopćila da su Sjedinjene Države bile licemjerne protiveći se istrazi Međunarodnog krivičnog suda (ICC) o Izraelu, ali podržavajući sudski nalog za hapšenje predsjednika Vladimira Putina.

ICC - koji može optužiti pojedince za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid - istražuje Hamasov prekogranični napad 7. oktobra i razorni vojni napad Izraela na Gazu kojom upravlja Hamas, koji je sada u sedmom mjesecu.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre izjavila je u ponedjeljak da Sjedinjene Države ne podržavaju istragu ICC-a o Izraelu i ne vjeruju da je sud nadležan.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je prošle godine da je odluka ICC-a da izda nalog za hapšenje Putina opravdana. Sjedinjene Države podijelile su detalje o navodnim ruskim ratnim zločinima u Ukrajini s ICC-om.

Rusija tvrdi da je nalog protiv Putina besmislen pokušaj Zapada da umrlja ugled Rusije, i negira ratne zločine u Ukrajini. Ukrajina tvrdi da je Rusija počinila ratne zločine, dok Rusija kaže da je Zapad ignorisao zločine Ukrajine, optužbu koju Kijev negira.

- Washington je u potpunosti podržao, ako ne i stimulirao, izdavanje naloga ICC-a protiv ruskog čelništva - izjavila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova u postu na Telegramu.

- Američki politički sistem ne priznaje, međutim, legitimitet ove strukture u odnosu na sebe i svoje satelite - kazala je Zaharova i dodala da je takva pozicija “intelektualno apsurdna".

Kremlj je nazvao izdavanje potjernice protiv Putina nečuvenim i pravno nevažećim, jer Rusija nije potpisnica sporazuma kojim je stvoren ICC.

Izrael nije član ICC-a, dok su Palestinske teritorije primljene u članstvo 2015. godine.

Premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u petak da bilo kakve odluke ICC-a neće uticati na akcije Izraela, ali da će predstavljati opasan presedan.

Izraelski zvaničnici zabrinuti su da bi sud mogao izdati naloge za hapšenje Netanyahua i drugih najviših zvaničnika zbog navodnih kršenja međunarodnog humanitarnog prava u Gazi, izvještavaju izraelski mediji.

Naveli su da ICC također razmatra naloge za hapšenje čelnika Hamasa, prenosi Reuters.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!