[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/11\/poskok.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/11\/100x73\/poskok.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/11\/poskok.jpg","size":"494.48","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Ekipa magazina Start BiH u obruču poskoka

Ekipa magazina Start BiH, fotoreporter Mevludin Mekić i novinar Zdravko Čupović, boravila je u selu Orahovica smještenom četiri kilometra poviše Nemile.  Ugostio ih je Mirsad Tutmić (49)  jedan od popularnijih bh. youtubera. Mirsad iz neposredne blizine snima poskoke, najotrovniju evropsku zmiju!

Prenosimo dio iskustva ove hrabre ekipe , a cijeli tekst možete čitati u ljetnom specijalu magazina Start BiH :

Kako je pas Roki preživio ujed poskoka? Šta poskok prvo uradi kada osjeti prisustvo čovjeka? Zašto su, kako reče Mirsad, političari veće otrovnice od poskoka?

 

mirsad-tutmic.jpg

Start od petka u prodaji!

Nakon pola sata brzog hoda kroz brdske staze stižemo na stijenu sa koje se pruža pogled na pola sela. Nevjerovatno zvuči činjenica da poskoci godinama iz takve blizine „nadgledaju“ selo, a da se nikada nije desio incident.

Kada smo prišli stijeni, Roki je zastao. Ujed poskoka prije dva mjeseca nije zaboravio. Ubrzo smo primijetili mladog poskoka koji nas je promatrao iz rupe u kamenu i bio nam iza leđa sve vrijeme. S obzirom da je u pitanju špic stijene, praktično nas je zatvorio u obruč. Adrenalin nadire, a srce vjerovatno prebacuje sto otkucaja u minutu.

roki.jpg

Koji metar dalje primijetili smo tri, četiri poskoka, koji su se odmah povukli u pukotine u stijenama. Ostao je samo jedan, kapitalac, pod stijenom koji je sve vrijeme bio djelomično vidljiv. Ostali poskoci su se okupljali oko njega pa smo pretpostavili da je on glavni. U jednom momentu smo izbrojali četiri mlada poskoka oko njega. Mirso je ustvrdio da je u pitanju odrasla ženka. Vrlo brzo su opet počeli provirivati, ali se nisu previše izlagali. Biti u leglu poskoka, okružen njima na površini od par kvadratnih metara bez slobodnog izlaza za bijeg u slučaju napada, osjećaj je koji se ne može riječima opisati. A tek strah...

poskok-na-grani_1.jpg

 

Podijelite ovaj članak!