[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/01\/slika-za-web.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/01\/100x73\/slika-za-web.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/01\/slika-za-web.png","size":"736.63","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Glas javnosti

Dr. Rusmir Arslanagić: Kako sam dobio otkaz na KCUS-u dok sam bolovao od raka

Doc. Dr. Sci Rusmir Arslanagić, primarijus ORL i predsjednik društva ORL i cervikofacijalnih hirurga u FBIH jedan je od doktora koji su u proteklom periodu dobili otkaz na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) iako je imao dijagnosticiran maligni karcinom štitne žlijezde.

Otkaz mu je formalno signiran tek 06.05.2020., ali mu je KCUS već 01.04.2020. prestao uplaćivati platu i zdravstveno osiguranje.

Ovo je njegova priča za Startbih.

„Ja sam, do prije tri mjeseca bio uposlenik Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Na bolovanju sam od kraja januara 2020.godine zbog ispitivanja maligne hipertenzije za koju se ispostavilo da je uzrokovana malignim tumorom štitnjače. Bolest je dijagnostifikovana u privatnoj zdravstvenoj ustanovi jer je koincidirala sa pojavom Covid 19 (26.3.2020) kada je, na moje oči, zaustavljen rad sa pacijentima u KCUSu. Naime, kako bih aktivirao policu mog privatnog zdravstvenog osiguranja, obratio sam se KCUS-u zahtjevom za zvanični nalaz onkološkog konzilija sve sa uputnicama iz primarne i sekundarne zdravstvene zaštite. Duže od mjesec dana su trajali moji bezuspješni napori i molbe za makar protokolarno organizovanje onkološkog konzilija, kako bih mogao dobiti nalaz i aktivirati policu osiguranja. Nakon svih bezuspješnih pokušaja, dobio sam nalaz od formiranog konzilija u kojem mi je indicirana operacija na matičnoj, ORL klinici.

Kad sam sa uputnicom za hospitalizaciju došao na ORL, moje dugogodišnje kolege su mi napisale da ne mogu da mi pomognu i poslale me dalje. Ironija je veća ako se uzme u obzir da  moja bolest treba da se liječi na mojoj klinici. Iako su znali da sam na bolovanju, i zbog čega, niko od menažmenta nijednom nije nazvao da pita za moje teško narušeno zdravstveno stanje. Umjesto toga, bez ikakvog disciplinskog postupka, bez traženja moje izjave - uručen mi je otkaz ugovora o radu zbog "teže povrede radne discipline" odnosno nedolaska na posao onkološkog pacijenta u sred epidemije. Iskoristio sam pouku o pravnom lijeku iz navedenog otkaza i poslodavcu u navedenom roku uputio zahtjev za zaštitu mojih prava u skladu sa Zakonom o radu Federacije BiH. Nisu se udostojili makar ni formalno odgovoriti, kao uposleniku sa 18.- godišnjim stažom. Zaštitu svojih prava zatražio sam pred sudom i moj advokat Senad Pećanin je podnio tužbu za poništenje odluke o otkazu.

I pored navedene dijagnoze od 26.3.2020 ljekarska komisija 4.4.2020 utvrđuje da sam sposoban za rad! Dakle onkološki pacijent sa malignom hipertenzijom. KCUS već od 1.4.2020 prestaje uplaćivati platu i  zdravstveno osiguranje iako je otkaz formalno signiran tek 6.5.2020. Tako su mi doveli u pitanje i prijavu na biro za zapošljavanje jer je rok za prijavu prošao već danom signiranja.

Način na koji je meni, kao životno ugroženom uposleniku KCUS-a otkazan ugovor o radu, danas se koristi još jedino u državama poput Sjeverne Koreje. I počiniocima najtežih krivičnih djela je prije izricanja presude garantovano pravo na izjašnjenje povodom djela koja im se stavljaju na teret, ali taj civilizacijski princip ne važi u javnoj ustanovi koja nominalno služi zdravlju naroda.

Zbog nemogućnosti liječenja u ustanovi u kojoj sam radio, prinuđen sam liječiti se u Zagrebu, gdje sam podvrgnut operaciji tumora, sa dva metastazirajuća čvora. Prinuđen sam sve troškove liječenja sam plaćati.

Odnos prema meni od strane menadžmenta KCUSa je samo vrh ledenog brijega terora kojem su izloženi uposlenici koji ne pripadaju onima koji ne aplaudiraju mjerama koje u propast vode i uposlenike i stažiste i pacijente KCUS-a. Dugo vremena sam se povlačio i trpio mobbing koji je dokaziv, poniženja i uvrede, nadajući se da neću proći kao mnogobrojne kolege koji su morali otići iz KCUS-a. Nažalost, prevario sam se."

Doc. Dr. Sci Rusmir Arslanagic, primarijus ORL

Predsjednik društva ORL i cervikofacijalnih hirurga u FBIH

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!