[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/bih-poljska-mvp-bih.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/100x73\/bih-poljska-mvp-bih.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/bih-poljska-mvp-bih.jpg","size":"82.59","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Dobri bilateralni odnosi između BiH i Poljske osnov za jačanje suradnje

Na bilateralnim konzultacijama Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Republike Poljske razgovarano je o bilateralnim odnosima između BiH i Republike Poljske, aktualnoj situaciji i integracijama BiH u EU i NATO te o migracijama.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH i predsjedatelj Povjerenstva za suradnju s NATO-om BiH Josip Brkić predvodio je izaslanstvo MVP BiH, dok je izaslanstvo Republike Poljske predvodio državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Szymon Szynkowski vel Sęk. 

Konstatirano je da su bilateralni odnosi između BiH i Poljske dobri i prijateljski, što predstavlja osnovu za daljnje jačanje suradnje, prije svega na području ekonomije.

Brkić je izrazio zahvalnost na potpori koju Republika Poljska bilateralno, ali i kao članica Višegradske skupine (V4), pruža BiH na njenom putu europskih i euroatlantskih integracija, a posebice kada je riječ o pomoći i donacijama u borbi protiv koronavirusa.

Izvijestio je sugovornika o političkoj situaciji u BiH i nužnost izmjena Izbornog zakona. Ponovio je opredijeljenost naše zemlje za nastavak reformskog procesa, kako bi se stvorili povoljni uvjeti za ubrzan ekonomski razvoj i prevazilaženje posljedica prouzrokovanih pandemijom COVID-19, saopćeno je iz MVP BiH.

Istaknuo je da BiH cijeni potporu naših prijatelja procesu EU integracija i njihovih sveukupnih napora u održavanju fokusa EU na europsku perspektivu zapadnog Balkana, kao i neprestanom isticanju važnosti proširenja EU.

Poručio je da za BiH put EU nema alternative te da smo svjesni i čvrsto opredijeljeni svojim jasno definiranim obvezama.

Brkić je ocijenio da europska perspektiva ostaje, prije svega, u našim rukama, a postizanje cilja članstva ovisi o našem vlastitom tempu, dosljednosti u provedbi reformi i jačanju demokratskih institucija. Informirao je da je BiH postigla određeni napredak u provedbi 14 ključnih prioriteta Mišljenja Europske komisije, te izrazio nadu da će EU prepoznati dosadašnji napredak kako bi BiH u što skorije vrijeme dobila status zemlje kandidata.

Tijekom sastanka zamjenik ministrice Brkić, koji je i predsjedatelj Povjerenstva za suradnju s NATO-om BiH, izrazio je zahvalnost poljskoj potpori putu naše zemlje u NATO te doprinosu misiji EUFOR ALTHEA u BiH.

Izvijestio je da je BiH definirala svoje reformske aktivnosti u okviru Programa reformi 2020. i 2021 i da ostaje predana promicanju mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regiji.

Informirao je sugovornike o formiranju i radu Povjerenstva za suradnju s NATO-om BiH te da je Povjerenstvo jednoglasno usvojilo Program reformi 2021. koji je upućen u daljnju proceduru Vijeću ministara BiH.

Državni tajnik Szymon Szynkowski vel Sęk naglasio je da dobri odnosi BiH i Republike Poljske predstavljaju bazu za razvoj ukupnih bilateralnih odnosa.

Najavio je da će Poljska svojim angažmanom u Višegradskoj skupini, te ostalim inicijativama i organizacijama nastaviti pružati snažnu političku potporu BiH u procesu integracija, kao i aktivnostima u području regionalne suradnje na zapadnom Balkanu.

Sugovornici su se složili da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se povećala vanjskotrgovinska razmjena te unaprijedila ekonomska i gospodarska suradnja BiH i Poljske, posebice u području energetike, informatičke tehnologije, poljoprivrede i turizma – navodi se u saopćenju MVP BiH.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!