[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/26\/djon.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/26\/100x73\/djon.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/26\/djon.jpg","size":"74.01","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Da li se koronavirus može na cipelama unijeti u kuću?

Uprkos dokazima koji sugeriraju da virus COVID-19 može danima živjeti na površini, specijalistica za javno zdravstvo Carol Winner za Huffington Post je kazala da trenutno nema dokaza da koronavirus ulazi u kuću na cipelama.

Međutim, porodični doktor Georgine Nanos, ističe kako cipele mogu biti potencijalni izvor kontaminacije, pogotovo ako se nose u naseljenim mjestima, u trgovinama prehrambenim proizvodima, masovnim prijevozom, kao i na radnim mjestima.

"Danas vjerujemo da koronavirus može živjeti na površinama i do 12 sati, a potencijalno i duže.  To definitivno uključuje cipele." kazala je Nanos. "

Specijalistica za zarazne bolesti Mary E. Schmidt rekla je da, prema studijama rađenim na materijalima koji su slični onima koji se koriste za izradu obuće, na sobnoj temperaturi virus može živjeti i duže od pet dana.

Bez obzira da li nosite tenisice ili radne čizme, doktorica  hitne pomoći Cwanza Pinckney, naglašava da je važno obratiti pažnju na đonove.

"Đonovi su  uzgajalište više bakterija i gljivica i virusa nego gornji dio cipele", pojašnjava Pinckney.

Đonovi su obično izrađeni od neporoznih materijala kao što su guma, koža i PVC spojevi  i mogu nositi visoke razine bakterija, pokazalo je istraživanje koje je objavio mikrobiolog Charles Gerba sa Univerziteta u Arizoni.

Studija iz 2008. godine pokazala je da prosječni đon cipela prekriva 421.000 bakterija, virusa i parazita. No, Pinckney ističe da se zbog toga ne trebamo previše uznemiravati jer nam ovi „autostoperi“ na đonovima omogućavaju  da razvijemo imunitet na patogene.

"Umjesto da brinete, samo imajte na umu da mnoge od tih bakterija utiču i omogućuju nam da razvijemo imunitet", rekla je ona za HuffPost.

Stručnjaci na kraju poručuju da je ipak najsigurnije, ukoliko je to moguće, da se cipele nkon izlaska ne unose u kuću za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!