[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/16\/migranti-twitter.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/16\/100x73\/migranti-twitter.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/16\/migranti-twitter.jpg","size":"409.65","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / BiH

Cvijanović: Predstoji nam teško vrijeme

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović smatra da bi, ukoliko Turska otvori granice za migrante, to moglo da bude katastrofalno i za Bosnu i Hercegovine i sve koji se nalaze na migrantskoj ruti.

Ponovila je da bi trebalo preduzeti veće mjere kada je u pitanju migrantska kriza.

-Od 2015. godine uporno govorimo da treba ojačati kapacitete, zaštititi granicu i pronaći modalitete kako da se to radi. Slušali smo kako Vijeće ministara nema sredstava za povećanje broja graničnih policajaca, ali su imali novca da zapošljavaju administraciju - navela je Cvijanović i dodala da je veliki problem, jer je EU zatvorila granice.

Ona je u izjavi novinarima u Banjoj Luci istakla da se moraju provoditi zaključci Vlade u kojima se navodi da RS nema mogućnosti da provjerava migrante, a sigurno je da oni nose bezbjednosne i zdravstvene izazove.

-Predstoji nam teško vrijeme, a ukoliko ne bude formiran novi saziv Vijeća ministara, neće biti koordinacije svih nivoa vlasti, što znači da će se još teže upravljati krizom – tvrdi entitetska predsjednica.

Iznijela je tvrdnju da programske deklaracije SDA "dodatno urušavaju povjerenje u BiH i da je RS navikla da međunarodni predstavnici ne reaguju na ovakvo ponašanje SDA i bošnjačkog korpusa“.

-Navikli smo na ovakvo ponašanje stranaca u BiH. Kada je SNSD donosio benigne rezolucije i deklaracije koje su imale upozoravajući karakter svi su reagovali – ustvrdila je ona.

Smatra da je "teško graditi partnerstvo s ljudima koji ignorišu realnost i potrebu drugih naroda".

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!