[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/15\/l-b5f180c69521090b3cedbae58fc41ace.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/15\/100x73\/l-b5f180c69521090b3cedbae58fc41ace.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/15\/l-b5f180c69521090b3cedbae58fc41ace.jpg","size":"90.58","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

EUSAIR forum u Šibeniku okupio više od 700 sudionika, predsjedanje preuzela Grčka

U Šibeniku je u srijedu počeo 9. godišnji forum Strategije Europske unije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) koji je okupio više od 700 sudionika.

Godišnji forum kreatorima politika i sudionicima pruža priliku da razmisle o tome kako sredstva kohezijske politike koriste europskim jadransko-jonskim regijama i kako regije mogu zajedno rješavati zajedničke izazove kroz zajedničke, dugoročne ciljeve.

Hrvatski ministar za vanjske i europske poslove Gordan Grlić Radman rekao je kako je ovo važan događaj u zajedničkom nastojanju ka unapređenju suradnje i razvoju u makroregionalnom okruženju.

- Šibenska deklaracija koja je usvojena na današnjem ministarskom sastanku predstavlja važan dokument koji odražava naša zajednička postignuća u provedbi strategije i inicijative te predstavlja i smjernice za daljnje korake u jačanju suradnje među zemljama sudionicama – rekao je ministar Grlić Radman.

Dodao je da je ministarski sastanak inicijative i strategije pružio prigodu za duboku i konstruktivnu razmjenu stavova o ključnim pitanjima, ali izazovima. Izrazio je sigurnost da će zaključci ovoga sastanka pridonijeti daljnjem jačanju suradnje te unapređenju i provedbi ciljeva strategije.

- Ostvarili smo značajni iskorak u našem zajedničkom nastojanju za prosperitet i poticanje stabilnosti našeg makroregionalnog područja. Ostajem optimističan glede budućnosti naše suradnje i uvjeren sam da ćemo zajednički ostvariti još veće uspjehe u nadolazećem razdoblju – rekao je Grlić Radman.

Hrvatski ministar za regionalni razvoj i fondove EU-a Šime Erlić naglasio je kako je ovo jedina makroregionalna strategija koja ima više država nečlanica, nego što je država članica EU. Dodao je da je strategija alat za bolju i snažniju integraciju Europske unije, kao i za proces pripreme kapaciteta država nečlanica na njihovom putu u članstvo u EU.

- Makroregionalna strategija je važna jer kroz nju dobivamo forum unutar koejga države članice i države nečlanice mogu zajednički surađivati na problemima i izazovima s kojima se danas suočava Europa i svijet, a koji su brojni – rekao je ministar Erlić.

Naglasio je važnost ulaganja u područjima kao što su "plavi rast", poboljšanje kvalitete života, turizam i uvođenje novog prioriteta kojega je Hrvatska za vrijeme svog predsjedanja uvela, a to je 'social pillar' koji je primarno orijentiran na rješavanje pitanja demografskih izazova.

- U ovakvim formatima možemo efikasnije rješavati zajedničke probleme koje ne bismo mogli rješavati individualno kao samostalne države unutar Europske unije i zato je vrlo važno da se proces makro regionalne strategije nastavi i u budućnosti – zaključio je ministar Erlić.

Inače, današnji forum je ujedno završni događaj jednogodišnjeg predsjedavanja Hrvatske Jadransko-jonskom inicijativom/EUSAIR, koja je predsjedanje prošle godine preuzela od Bosne i Hercegovine. Tu ulogu sada preuzima Grčka.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Helenske Republike Kostas Fragogiannis izrazio je zadovoljstvo što predsjedanje preuzimaju od Hrvatske, zahvalivši na izvrsnom radu i ocjenjujući kako je ljestvica sada visoko postavljena.

- Nama, zemljama članicama ove inicijative, ipak smeta ono što se događa u blizini našeg susjedstva, u Ukrajini, na Bliskom istoku, na Crvenom moru. Mi poštujemo isti skup vrijednosti, a to je demokracija, vladavina prava, međusobno podržavanje, očuvanje naše baštine, očuvanje naših arheoloških nalazišta, naporan rad na podršci našim poslovnim i akademskim zajednicama te poduzimanje svega što možemo pružiti kako bismo postigli opipljive rezultate – rekao je on.

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić, obraćajući se sudionicima skupa, rekao je kako je ulazak Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine bio početak preporoda za Šibenik.

- Zadnjih deset godina, zahvaljujući europskom novcu i integracijama, Šibenik bilježi nevjerojatan uspjeh u svim segmentima, ne samo u turizmu, nego i gospodarstvu, kulturi te u općoj prepoznatljivosti. Rezultat je to kohezijskih fondova, zajedničkog dogovaranja i rada, želje i ambicije ljudi i pojedinaca da budu prepoznatljivi i vidljivi, ali sada u zajednici naroda koji su baština kulture i prosperiteta – rekao je gradonačelnik Burić.

Inače, glavne teme rasprave na ovogodišnjem forumu uključuju načine optimizacije provedbe kohezijske politike tijekom programskog razdoblja 2021. – 2027., reviziju Strategije i pogled u budućnost.

Radionice će obuhvatiti potrebe ove regije nakon 2027. godine, e-upravu, socijalnu koheziju, poljoprivrednu održivost i obnovljivu energiju, dok popratni događaji uključuju ​​konferenciju ''Budućnost Interrega'' i šesti ''Jadransko-jonski forum - organizacija mladih'' (AIYOF6).

EUSAIR je jedna od četiri makroregionalne strategije EU-a koja promiče gospodarski i društveni prosperitet i rast u regiji poboljšanjem njezine privlačnosti, konkurentnosti i povezanosti. Strategija obuhvaća Hrvatsku, Grčku, Italiju, Sloveniju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju, Sjevernu Makedoniju i San Marino.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!