[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/17\/l-fe4ed1eb9bbd1b0c3d3bc444634781c3.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/17\/100x73\/l-fe4ed1eb9bbd1b0c3d3bc444634781c3.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/17\/l-fe4ed1eb9bbd1b0c3d3bc444634781c3.jpg","size":"65.03","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Brkić na Prespa forumu za dijalog o oblikovanju budućnosti zapadnog Balkana

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić učestvovao je danas u Ohridu na Prespa forumu za dijalog. Domaćin skupa je predsjednik Republike Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, a tema ovogodišnjeg Prespa foruma je oblikovanje budućnosti zapadnog Balkana u savremenoj evropskoj sigurnosnoj arhitekturi.

Zamjenik ministrice Brkić govorio je na panel raspravi pod nazivom “Building Resilient European Security Together”, na kojoj su među ostalim sudjelovali i sekretar za odnose s državama pri Državnom sekretarijatu Svete Stolice nadbiskup Paul Richard Gallagher, ministar vanjskih poslova Republike Poljske Zbigniew Rau, izvršna direktorica EEAS-a za Evropu Angelina Eichhorst i zamjenica ministra vanjskih poslova Republike Albanije Megi Fino.

Zamjenik se osvrnuo na brojne prijetnje sigurnosti i stabilnosti na globalnom nivou. Naglasio je ulogu Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESS) i NATO-a u prevazilaženju trenutne krize istaknuvši da je pred tim organizacijama veliki izazov. 

- Bosna i Hercegovina je svjedočila i bila žrtva najvećeg sukoba u Europi od Drugog svjetskog rata. Bila je žrtva u razdoblju u kojem su Europa i svijet rekli "nikad više". To je sudbina koju nikome ne bismo poželjeli, a ipak danas gledamo u Ukrajini - rekao je između ostalog zamjenik ministrice Brkić.

Naglasio je da evropska sigurnosna arhitektura zahtjeva mnogo rada i da krize poput ukrajinske služe kao prijeko potreban poziv za buđenje i upozorenje na koje moramo obratiti pažnju.

Prespa forum dijalog je platforma koju je pokrenula Vlada Republike Sjeverne Makedonije kako bi omogućila državama, liderima, organizacijama i građanima izgradnju dugotrajnih odnosa i jačanje partnerstva. Forum ima za cilj potaknuti i promicati dobrosusjedske odnose i saradnju, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!