[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/17\/030419-borenovic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/17\/100x73\/030419-borenovic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/17\/030419-borenovic.jpg","size":"305.23","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Borenović: Pelješki most samo je jedno od otvorenih pitanja BiH s Hrvatskom

Mnogo je otvorenih pitanja između Bosne i Hercegovine s jedne i Hrvatske sa druge strane, a izgradnja Pelješkog mosta je samo jedno od njih - rekao je predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović.

Ukazao je da je pitanje izgradnje Pelješkog mosta veoma složeno i da ga je neophodno vezati uz druga neriješena pitanja koja imamo sa Hrvatskom.

 - Prije svega, tražit ćemo od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da insistiraju na rješavanju problema odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, na samoj granici sa Republikom Srpskom i BiH u Novom Gradu. Također, neophodno je konačno utvrditi međunarodnu granicu između dvije zemlje na području općina Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica - rekao je Borenović, prenoseći stavove PDP-a. 

Istakao je da je neophodno tražiti pismene garancije od Vlade Republike Hrvatske da će most na Savi kod Gradiške biti završen u ugovorenom roku od 30 mjeseci.

- Također, kada je u pitanju težak položaja našeg naroda u Hrvatskoj mi ćemo zatražiti formiranja posebne mješovite Komisije Narodne skupštine RS-a koja bi imala zadatak da sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj definiše i djeluje na ispunjavanju zahtjeva prema institucijama Republike Hrvatske u cilju poboljšanja položaja Srba u Hrvatskoj koji nije nimalo zavidan - istakao je Borenović i izrazio stav da će o ispunjenju ovih zaključaka srpski član Predsjedništva BiH informisati Narodnu skupštinu RS u roku od tri mjeseca.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!