[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/09\/kina-zastava.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/09\/100x73\/kina-zastava.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/09\/kina-zastava.jpg","size":"45.51","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Biden čini sve da Kineze uspori u razvoju najbržeg svjetskog superkompjutera

Sedam kineskih kompanija i kineskih vladinih laboratorija stavljeno je pod kontrolu izvoza u četvrtak odlukom Bidenove administracije, obzirom na njihovu povezanost s razvojem superkompjutera ali i zbog pitanja američke nacionalne sigurnosti. To u praksi znači, da više neće moći koristiti tehnologiju koja je nastala u SAD-u bez dozvole američkog ministarstva trgovine. 

- To su stranke koje se ponašaju suprotno našim nacionalnim interesima - rekao je za Washington Post visoki dužnosnik spomenutog američkog ministarstva.

- Ovdje je zapravo riječ o tome da se ne dozvoli da američka roba pridonosi napredovanju kineskih vojnih sposobnosti - dodao je isti izvor.

Kompanije i laboratorije koji su uključeni u ovaj embargo su Tianjin Pgytium Information Technology, Shangai High-Performance Integrated Circuit Design Center, Sunway Microelectronics, National Supercomputing Center Zhengzhou, , National Supercomputing Center Shenzen, National Supercomputing Center Wuxi National Supercomputing Center Jinan.

Superkompjuter u najvećem kineskom istraživačkom kompleksu za aerodinamiku, gdje se odvija i istraživanje hipersoničnog naoružanja, koristi mikroprocese spomenute kompanije Phytium, navodi Washington Post. Kompanija sarašuje s američkim kompanijama za izradu softvera, koje će odsad za to morati dobiti dozvolu ministarstva kako bi nastavile poslovanje za Kinezima. 

SAD su u globalnoj trci sa Kinom i Rusijom u izradi hipersoničnih raketa, koje su sposobne letjeti najmanje pet puta brže od brzine zvuka i koje su dizjanirane tako da su praktički nezaustavljive. Odlika ovih raketa jeste nevjerovatna brzina leta. 

Kina ima želju napraviti prvi egzaskalni kompjuter, koji će biti sposoban napraviti milion biliona kalukacija u sekundi, što bi Kinezima dalo ogromnu prednost u utrci za izgradnjom najnaprednijeg hipersoničnog oružja. 

- Sposobnosti superkompjutera su vitalne za razvoj mnogih, možda čak i svih, modernih oružja i sistema nacionalne sigurnosti, poput nuklearnog i hipersoničnog naoružanja -naglasila je u saopštenju za medije Gina Raimondo, američka ministrica trgovine.

Američki predsjednik Joe Biden je Kinu stavio na vrh svojih vanjskopolitičkih aktivnosti, a to uključuje i investicije u istraživanje i razvoj kako bi se adekvatno odgovorilo svim naprecima koje su Kinezi postigli u tehnologiji i infrastrukturi, a što je, u današnjem vremenu, vrlo zahtjevno. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!