[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/09\/deep-web-1292336-1280.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/09\/100x73\/deep-web-1292336-1280.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/09\/deep-web-1292336-1280.jpg","size":"144.51","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Poput scenarija iz trilera: Bitcoinima platio ubicu putem dark weba

Ono što je uradio jedan 40-godišnjak, tehnološki stručnjak iz Lombardije, zvuči kao zaplet nekog savremenog trilera, no ipak, srećom, zahvaljujući pravovremenoj reakciji policije, tragedija je na vrijeme spriječena. Nakon što ga je djevojka ostavila sredinom prošle godine, on se odlučio za brutalnu osvetu. Nekoliko mjeseci nakon toga, on je odlučio, da putem dark weba pronađe plaćenog ubicu sa kojim je za 10 hiljada eura u bitcoinima dogovorio ubistvo bive šartnerice. Plaćanje je bilo dogovoreno u četiri rate, a navodno, jednu je radu platio prije hapšenja. 

Medijski izvještaji o ovom vrlo čudnom ali strašnom slučaju se razlikuju, te je prema jednom izvoru, mušakar naručio ubistvo, a dok, recimo na BBC-u, kažu kako je monstrum putem dark weba dogovorio napad na bivšu djevojku u kojem bi joj izvršitelji istog trebali baciti kiselinu na lice i slomiti kičmu kako bi ostala paralizirana. Šta god da je istina, zaista je bolesno. Napadaču je poslao informacije o profilu na Facebooku bivše djevojke, te njenu kućnu adresu, a dogovorili su se kako će napad prikazati kao neuspjeli pokušaj pljačke. Sve vrijeme, dok je sa plaćenim ubicom dogovarao detalje, muškarac je komunicirao sa bivšom djevojom te joj je slao poruke i cvijeće. 

Ipak, sretnim spletom okolnosti, policija je uspjela presresti komunikaciju putem Tora, nakon čega su izvršili hitnu i kompleksu kriptoanalizu, kako bi se omogućilo praćenje i identifikacija osoba koje su sudoejlovale u ovom dogovoru. Podatke su dobili od kriptomjenjačnice putem koje je, naručilac kupovao bitcoine, a na ZDNetu, nagkašavaju kako je policijski odjel za bortu protiv cyber kriminala, pribavio sve napredne alate za praćenje kupovine i prodaje kriptovaluta koje koriste u prikupljanju za borbu protiv podataka o kibernetičkom kriminalu na dark i deep webu. 

Krajem februara, policija je pretražila stan osumnjičenog u MIlanu, te je on istražiteljima rekao da je u međuvremenu opozvao napad na bivšu djevojku. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!