[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/08\/becarevic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/08\/100x73\/becarevic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/08\/becarevic.jpg","size":"66.89","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

BEĆAREVIĆ ZA START: Ovo se može riješiti isključivo zatvorom!

Federalna vlada danas je usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u vezi s problematikom snabdijevanja Federacije BiH prirodnim gasom. Nadzorni odbor BH-Gasa je zadužen da hitno poduzme aktivnosti i zajedno sa Upravom BH-Gasa izvrše povrat avansno uplaćenih sredstava mađarskom i srbijanskom transporteru u iznosu od oko 1.600.000 dolara.

Za komentar na ovu odluku, ali i svojevrsnu „gasnu krizu“ koja potresa Federaciju zamolili smo Almira Bećarevića, savjetnika u BH-Gasu.

Prema njegovim riječima, sav problem je nastao onog trenutka kada je Energoinvest 30.12. samoinicijativno potpisao aneks Ugovora sa Gaspromom gdje mijenja tačku predaje koja je nekada bila transportni put preko Mađarske na Turski tok sa tačkom isporuke na Zvorniku.

On navodi kako možda ništa i ne bi bilo problematično da su prije toga razrješena prethodna pitanja odnosno važeći ugovori kroz Mađarsku i Srbiju.

-Energoinvest je kontinuirano lagao Vladu Federacije BiH i javnost. Ti ugovori nisu raskinuti i dalje su na snazi i moraju se izvršavati obaveze po istim. U protivnom kada BH Gas ne bi platio fakturu mađarskom transporteru automatski bi to bio raskid Ugovora, a na naplatu bi nam stiglo 23 miliona dolara. Od 01. aprila nama gas dolazi preko Turskog toka iako Eenergoinvest obmanjuje sve koji išta znaju o ovome. Ugovori nisu raskinuti! – upozorava Bećarević.

On poručuje da se Mađarima i dalje moram plaćati transport jer je Ugovor važeći do 2023. godine..

-Nakon 01. aprila pojavili su se veliki problemi na transportnom sistemu. Razlog tome je što Eneregoinvest ne vlada materijom. Mi smo ti koji vode sistem i koji su nabavljali gas i plaćali ga. Energoinvest nije ništa radio od toga osim što su uzimali proviziju od 1%. Upravo zbog toga što ne poznaju sistem, količine, dešavali su se problemi sa pritiskom na transportnom gasovodu što se rješavalo tako što su narudžbe gasa vođene iz dispečerskog centra u Novom Sadu, a ne iz našeg centra. Nas su izbacili iz svega toga – ističe Bećarević  za portal Startbih.ba

Na pitanje kako se ova situacija može riješiti dobili smo sljedeći odgovor.

-Ovo se može rješiti samo i isključivo zatvorom. Ovo je atak na gasni sistem, izigravanje propisa, obmanjivanje javnosti od strane Energoinvesta i resornog ministra. Danas su naložili da se vrati 1,6 miliona dolara uplaćenih sredstava Mađarima. Bh gas je uplatio 700,000, a ne 1,6 miliona. Oni ne vladaju osnovnim podacima. Ne znamo kako su oni uopšte došli do te cifre. Danas smo opet uputili poziv kantonalnom Tužilaštvu da odmah, ne sutra, već odmah reaguju. Ovdje se radi o desetinama miliona. Pokušavaju natjerati BH-Gas da ne plati kako bi ta faktura došla nama na naplatu i tako nas uništili – upozorava Bećirević.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!