[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/20\/images.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/20\/100x73\/images.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/20\/images.jpg","size":"71.80","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Arheolozi otkrili veliki broj zatvorenih sarkofaga u Egiptu

Arheolozi su u Egiptu otkrili veliki broj neotvorenih i “zapečaćenih” sarkofaga u Saqqari (drevnom egipatskom groblju), dodavajući to brojci od čak 60 kovčega nedavno otkrivenih u na području drevne nekropole.
Iako još uvijek nema zvaničnih izjava, vlasti su rekla u izjavi da je iskopan veliki broj drvenih sarkofaga. Ministar turizma i antikviteta, Khaled El-Enany je putem vlastitog instagram profila kazao kako su pronašli desetine kovčega, dodavši kao su oni “zatvoreni još od drevnih vremena”.

Za kolekciju sarkofaga u tri novootkrivena okna, kako javlja CNN, se vjeruje da je stara i više od 2.500 godina. “Također pronađene su obojene i pozlaćene statue u grobnicama” javljaju iz press službe vlade.
U ponedjeljak su, El-Enany i egipatski premijer Mostafa Madbouly zajedno sa sekretaroom Vrhovnog vijeća za antikivitete, Mustafom Waziri. Oni su posjetili mjesto kopanja i izvršili “inspekciju” onoga što su istraživači pronašli.
Ovo je jedan u nisu otrkića na lokalitetu Saqqari, koje se nalazilo oko 40 kilometara južno od Kaira. To je nekada bila grobnica kraljevskog grada Memfisa, a ovo područje je također i dom najstarije očuvane piramide.

U septembru su arheolozi u Saqqari otkrili gotovo 30 zatvorenih kovečga u jednom od tri grobna okna, koja su dimenzija od 10 do 12 metara dubine. Na pres konfereciji početkom ovog mjeseca, ministar je rekao da je otkriće donijelo i brojku od čak 59 grobnica.
Zvaničnici vjeruju, kako kovečzi pripadaju statiji ljudima i sveštenicima i to iz 26 disnatije koja je vlada Egiptom od 664 do 525 godine prije nove ere.


Ministar je također kazao kako će više detalja biti poznato ovoga mjeseca na konferenciji na mjestu otkrića “za nekoliko sedmica”. Također, objavom je otkriveno kako je premijer Madbouly kreirao i video u kome se on zahvaljuje ministartvu, te je “da je ponosan na jedinstvenu Egipatsku civilizaciju”.
Iako još nije poznato šta će se dogoditi sa novootkrivenim sarkofazima, neki od ranije pronađenih ove godine će biti postavljeni i predstavljeni na izložbi u Velikom egipatskom muzeju u Gizi, koji bi trebao uskoro otvoriti svoja vrata. Nakon što se otvori ova građevina, to će postati ujedno i najveći muzej posvećen isključivo jednoj civilizaciji na cijelom svijetu, prenosi CNN. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!